Laravel: het beste PHP framework op dit moment.

Wat is Laravel?

Laravel is een framework gebouwd op PHP. Het is, als het ware, het skelet van een maatwerk software applicatie. Een framework zoals Laravel geeft de developer een complete toolkit dat veel werk, wat anders handmatig gedaan zou moeten worden, uit handen neemt. Dit betekent dat het ontwikkelen van applicaties sneller, veiliger, en bovenal degelijker gedaan kan worden. Laravel is sinds 2010 in ontwikkeling als gratis open-source framework dat bedacht/gemaakt is door Taylor Otwell. Hij werkte al langer met PHP en maakte hierbij gebruik van andere frameworks zoals CodeIgniter. Waar hij tegenaan liep was dat dit vaak niet soepel werkte. Als gevolg bevond hij zich vaak in de core van CodeIgniter om het te laten werken zoals hij dacht dat het hoort, tot hij besloot zelf een framework te gaan ontwikkelen wat wél fijn werkt.

“I was continually hacking the core of that to make it behave more how I thought it should behave, and so I started hacking on Laravel in my free time at night, and released it after about five or six months of working on it.”

– Taylor Otwell

Taylor Otwell at a Laravel conference

Taylor Otwell, de mastermind achter Laravel.

Wat zijn de voordelen van Laravel?

Functionaliteiten die je gewoonlijk uren kosten om te ontwikkelen, zijn met Laravel in enkele minuten opgezet door de vele ingebouwde functies. Dit maakt het voor de developer enorm fijn om mee te werken en het zorgt voor snellere ontwikkeltrajecten. Een paar voorbeelden hiervan zijn – en excuus, dit stukje wordt wat technischer-:

Het Eloquent ORM

Gewoonlijk zou je in PHP zelf je verbinding met een database moeten opzetten (vaak met MySQL) en beveiligen. Met Laravel is dit een kwestie van een paar regels code en je kunt data opslaan, ophalen of verwijderen.

Routing

In een vanilla PHP applicatie (een framework-loze PHP applicatie) zou je handmatig de architectuur moeten ontwikkelen voor het ontvangen van een web verzoek van een gebruiker, het afhandelen hiervan, en het terugsturen van data. In Laravel kan dit wederom allemaal met een enkele regel code, bijvoorbeeld:

        Route::get('/login', [LoginController::class, login]);    

Deze code vangt alle verzoeken naar /login af, en stuurt deze naar de login functie in de LoginController (deze is ook ingebouwd).
Jobs

In veel applicaties zijn er bepaalde dingen die iedere zoveel tijd moeten draaien. Bijvoorbeeld het iedere nacht updaten van productprijzen, of het ieder uur versturen van automatisch e-mails. Zonder een framework zou dit een flink karwei zijn om op te zetten. Namelijk met een zogenaamde “cronjob” die op de server draait, die wijst naar een PHP script en alle afhandeling ervan. Met Laravel kan dit allemaal met – you guessed it – één regel code.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de magie die Laravel biedt, maar er is nog heel veel meer. Als je dit interessant vindt moet je de officiële website eens checken!

“The very creation of Laravel was rooted in the desire to improve people’s lives and to allow them to improve the lives of others. I created it for no other reason.”

– Taylor Otwell, nog een keer.

Een punt waar Laravel ook hoog op scoort ten opzichte van andere frameworks is de leesbaarheid van de code. Het is zo opgezet dat de eenvoud voor de ontwikkelaar voorop staat. Om dit in andere woorden te zeggen; het gaat bij Laravel niet alleen om de werking en de inhoud van de code, maar ook hoe deze eruit ziet zodat deze snel leesbaar en te begrijpen is voor andere ontwikkelaars. Dit maakt de code dan weer beter onderhoudbaar aangezien de structuur zo sterk is.

Code voorbeeld waaraan je meteen kunt zien hoe “clean” en leesbaar het is.

Waarom is Laravel beter dan andere PHP frameworks?

Om deze vraag te beantwoorden moet ik beginnen bij onze keuze voor PHP. PHP is een scripttaal waarmee websites dynamisch opgebouwd kunnen worden en waarmee data van de gebruiker tot de database heen en terug kan worden gestuurd. Het bestaat al sinds 1995 en het wordt nog steeds verder ontwikkeld. Inmiddels is het uitgegroeid tot dé populairste taal voor webdevelopment, maar liefst 79% van alle websites draaien er op. Daarnaast is het ook een van de snelste talen met enorm veel ondersteuning. Er worden nog altijd veiligheidsupdates, performance updates en uitbreidingen aan gedaan.

Laravel volgt ongeveer dezelfde redenering. Sinds de officiële eerste release in 2011 is het snel uitgegroeid tot het populairste PHP framework dat beschikbaar is. Dit omdat het zo fijn is om mee te werken en de code die je er op bouwt zo clean is. Dat brengt veel voordelen met zich mee:

  • Het wordt continu onderhouden en geüpdatet, wat zorgt voor betere veiligheid, performance en stabiliteit.
  • Door de grote groep gebruikers worden er altijd nieuwe uitbreidingen voor ontwikkeld die nog meer werk versimpelen, zogenaamde “packages”.
  • Aangezien het open-source is, betekent dit dat alle gebruikers de vrijheid hebben om zelf aanpassingen of verbeteringen te ontwikkelen. Als deze goed genoeg zijn kunnen ze zelfs toegevoegd worden als een officiële Laravel update.
  • Er is een erg uitgebreide documentatie beschikbaar en wanneer je toch tegen een probleem aan loopt, zijn er duizenden andere developers in de Laravel community die je er graag mee helpen.

Google Trends vergelijking van de populairste PHP frameworks, oktober 2019.

Laravel is geschikt voor alle soorten applicaties

Of je nu een groot platform, een klantportaal, of de back-end voor een mobiele applicatie wil ontwikkelen, Laravel has it all. Er is eigenlijk niets te bedenken wat niet met Laravel ontwikkeld zou kunnen worden. Alle “boilerplate” staat al klaar, je kunt als developer meteen aan de slag. Heb je een bepaald onderdeel niet nodig, zoals de MVVC implementatie van Laravel? Dan is er ook de lightweight versie, Laravel Lumen. Wil je snel een MVP opzetten met een simpel geïntegreerd CMS? Laravel Nova helpt je uit de brand. Deze flexibiliteit is nog een reden waarom veel mensen kiezen voor Laravel.

Wij hebben het zelfs nog wat spannender gemaakt en de standaard templating engine van Laravel vervangen door de kracht van React. Ook dit is met Laravel makkelijk om op te zetten.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345