• Ben jij al bezig met het heruitvinden van jouw businessmodel in dit digitale tijdperk? We helpen je graag.

Maatwerk software. Op deze pagina lees je over de verschillende vormen en maten.

Wat is maatwerk software?

Maatwerk software is precies wat de naam zegt, het is gebouwd op maat en dus specifiek op de problemen of behoeften van een bedrijf, organisatie of markt. Vaak met het doel om processen te optimaliseren waardoor zij sneller, makkelijker en minder foutgevoelig worden.

Er zijn gigantisch veel soorten maatwerk software, ieder met zijn eigen karakteristieken. Door deze op te sommen krijg je een beter beeld bij de soms nog vage term.

Welke types maatwerk software zijn er?

Enorm platgeslagen is maatwerk software te verdelen in twee hoofdcategorieën, namelijk:

Systeem software: dit is een reeks programma’s die zijn ontworpen om de werking van de computerhardware te beheren. Een voorbeeld hiervan is een operating system zoals Windows.
Applicatie software: dit zijn programma’s gericht op de gebruiker. Ze worden ontwikkelt om specifieke taken uit te voeren voor een gebruiker. Een voorbeeld hiervan is een word processor zoals Microsoft Word. Webapplicaties en mobiele applicaties als Facebook en Uber maken hier onderdeel van uit.

Wij ontwikkelen uitsluitend applicatie software, met een focus op webapplicatie ontwikkeling en mobiele applicatie ontwikkeling. Daarom gaan we hieronder nog wat verder in op verschillende type web- en mobile applicaties.

Statische webapplicaties

Een statische webapplicatie is een webpagina met content die niet verandert op basis van de gebruiker. Het is eenzijdig verkeer. Voorbeelden van statische webapplicaties zijn eenvoudige bedrijfswebsites waar informatie gevonden kan worden over wat een bedrijf doet, waar ze gevestigd zijn en hoe je contact op kan nemen.

Dynamische webapplicaties

Een dynamische webapplicatie is een stuk complexer dan een statische webapplicatie. Het verkeer hierin is tweezijdig. De gebruiker verstuurt data naar de server en de server stuurt data terug naar de gebruiker. Voorbeelden van dynamische webapplicaties zijn bijv. sociale netwerken als Facebook en winkelplatformen als Marktplaats. Hieronder categoriseren de grootste soorten applicaties:

Platform

Op een online platform komen meerdere soorten gebruikers bij elkaar die met elkaar communiceren d.m.v. rijke functionaliteiten en integraties met applicaties van derden (API). Gebruikers kunnen verschillende doeleinden hebben. Een platform kan complete (bedrijfs)processen vervangen.

Mobiele app

Een mobile app kan een portaal of platform zijn maar is specifiek gericht op mobiele gebruikers. Een mobile app is over het algemeen een sneller en gebruiksvriendelijker alternatief voor mobiele gebruikers dan wanneer zij gebruik maken van een browser.

Portaal

Een klantportaal is een geavanceerde website dat organisaties of bedrijven de mogelijkheid biedt om kennis op te bouwen, te delen, uit te wisselen en opnieuw te gebruiken. Een gebruiker kan inloggen om meer domeinspecifieke informatie te winnen.

Tools

Een tool wordt vaak ontwikkeld voor één specifiek doeleinde en biedt daarmee support aan een groter geheel. Een tool kan je bijvoorbeeld helpen met de migratie van een website van een oud Content Management Syteem (CMS) naar een nieuwe CMS.

Systemen

Een (vaak intern gebruikt) systeem draait tegenwoordig meestal via een browser, waardoor het een plekje verdient in deze lijst. Een systeem is vaak een combinatie van tools en methodes om een specifiek doeleinde te dienen.

Webshops

Een webshop is een online winkel. Een soort digitale etalage waar je producten kan bekijken, toevoegen aan een winkelmand en af kan rekenen. Een webshop heeft daardoor geen vaste locatie nodig en enkel (eventuele) opslag.

Maatwerk of standaard software?

Standaard software

Standaard software is vaak gericht op het helpen van zoveel mogelijk gebruikers. Om veel gebruikers tegelijk van dienst te zijn, wordt er gekeken naar de algemene behoeftes van deze groep en kan het zijn dat specifiekere functionaliteiten ontbreken. Bij duurdere standaard software pakketten is het in sommige gevallen mogelijk om deze functionaliteiten aan te vragen zodat deze worden toegevoegd. 

Standaard software is in veel gevallen een ideale oplossing. Om dit uit te leggen met een voorbeeld kijken we naar facturatie. Facturatie is al extreem lang een standaardproces voor bedrijven, waardoor er vaak is nagedacht over hoe dit zo efficiënt mogelijk geregeld kan worden. De meeste software pakketten lijken daarom ook op elkaar. Met veel pakketten kan je facturen genereren op basis van een omschrijving, prijs en debiteur, kan deze per mail via het programma worden verstuurd en zal de verstuurde factuur via een koppeling met jouw boekhoudpakket eenvoudig worden geregistreerd.

Maatwerk software

Een voordeel van maatwerk software ten opzichte van standaard software, is dat het voor specifieke functies, taken, processen en doeleinden waar geen standaard oplossing voor is, een uitweg kan bieden. De software wordt op basis van het vraagstuk op maat gemaakt.

Een nadeel van maatwerk software is de prijs. In de meeste gevallen moet een ontwikkelaar of een team ontwikkelaars meerdere weken of maanden programmeren om de applicatie te ontwikkelen. Omdat de software nog ontwikkelt moet worden kan daardoor ook de doorlooptijd voor sommige bedrijven een struikelpunt zijn.

Het is dus belangrijk om een business case te schetsen wanneer je maatwerk software laat ontwikkelen. Wegen de baten op tegen de kosten? Maak hiervoor een berekening door te kijken naar de terugverdientijd. 

Waar ligt het intellectueel eigendom van software?

Het intellectueel eigendom van maatwerk software ligt over het algemeen bij de ontwikkelaar. Omdat zij degene zijn die de software ontwikkelen, zijn zij de eigenaar van het product. Veel maatwerk software ontwikkelaars maken gebruik van standaard en open source ‘packages’. Dit zijn stukken ‘standaard’ code en oplossingen die zij, of andere developers, eerder ontwikkeld hebben voor functionaliteiten die vaker terugkomen. Een login scherm is hier een voorbeeld van.

Je kan altijd proberen te onderhandelen met een software leverancier. Een deal kan vaak gesloten worden op het gedeelte applicatie specifieke code dat wordt geschreven. De code die de software developer zelf inbrengt blijft in de realiteit vaak bij hem of haar. In deze code zit jaren aan ervaring verwerkt en zorgt voor onderscheidende waarde ten opzichte van andere software ontwikkelaars.

Hoe onderhoud je maatwerk software?

Onderhoud van maatwerk software heeft veel te maken met frequente updates. Technologie staat immers nooit stil en de ontwikkelaars van frameworks en programmeertalen zijn dan ook continu op zoek naar verbeteringen. Nieuwe features, betere veiligheid en betere performance zijn dingen die je in updates vaak terug ziet komen. Om jouw applicatie goed te laten functioneren is het wijs om een afspraak te maken met jouw ontwikkelaar zodat updates frequent worden uitgevoerd.

Naast updates bestaat kan je jouw software ook doorontwikkelen. Hierbij kijk je verder dan alleen updates en kijk je juist hoe de veranderende markt en gebruikersbehoeften bevredigd kunnen worden met nieuwe functionaliteiten of betere kwaliteit. Op die manier kan je een grotere groep gebruikers aantrekken of huidige gebruikers beter ten dienste zijn.

 

Wat kost maatwerk software?

Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van maatwerk software. Voorbeelden zijn het aantal functionaliteiten, de complexiteit van de functionaliteiten en de kwaliteit van de software. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheid, robuustheid, schaalbaarheid en onderhoudbaarheid.

Vanwege de grote diversiteit aan oplossingen is het onmogelijk om op deze vraag een concreet antwoord te geven. Om je toch een idee te geven van de richting waarin je moet denken, hebben we een blogpost geschreven over de kosten van maatwerk software. Om een concreet antwoord te krijgen zou je altijd het gesprek aan moeten gaan met een software development partij.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een inschatting op basis van jouw idee, neem dan gerust contact op en we helpen je graag (vrijblijvend) verder.

Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen

Meer weten over maatwerk software? Vincent legt het je graag haarfijn uit.