Hosting: Wat is het, wat zijn de voordelen en welke soorten zijn er?

Wat is hosting?

Dit is de computer (server) die je gebruikt om jouw website of applicatie (domein) ‘op te draaien’ en altijd bereikbaar te houden. Vaak gebeurt het hosten van een domein op een server van een derde partij (hosting provider). Het goed hosten van een domein vergt specialistische vaardigheden, waardoor het in de meeste gevallen veel voordelen heeft om dit bij een hosting partij te laten doen.

man bij serverkast plugt kabel in

Voordelen van je server laten hosten.

Snel opgezet

Wanneer je zelf één of meerdere servers wil opzetten dan kan dit weken tot wel maanden duren. Je hebt hier veel kennis voor nodig die je niet vanuit programmeren beschikt. Dit zijn zaken zoals beveiliging, server prestatie, back-ups en up-time kunnen garanderen. Als je dit door een hosting dienst laat doen is dit vaak al binnen een dag gereed. Al deze tijd en mankracht die bespaard wordt kun je dan in andere zaken zoals marketing investeren.
 

Maandelijkse betaling

Je betaalt een server provider een maandelijks bedrag, voor dit bedrag neemt deze wel veel andere financiële zorgen weg. Dit zijn onder andere de CPU, geheugen en harde schijven zodat je niet zelf deze hardware hoeft te kopen, in te stellen en te onderhouden. Omdat hardware snel veroudert, is het ook afgeschreven na een aantal jaar en zou je alles moeten vernieuwen. Dit is een behoorlijke klus.

Server beschikbaar houden

De server provider zorgt ervoor dat de server waar jij voor betaalt 24/7/365 online is. Dit doen zij door het beheren van de servers, stroom, koeling, hardware reparaties, beveiliging, software-updates en monitoring. Omdat het beschikbaar houden van servers de focus is van dit soort partijen, hebben zij altijd iemand die klaarstaat om eventuele problemen op deze vlakken op te lossen.

Vrouw bij server kast

Soorten server hosting

Er zijn veel verschillende soorten leveringsmodellen voor serverhosting die erop gericht zijn It-gebruikers en bedrijven te helpen verschillende technische en financiële resultaten te behalen. Dit zijn de meest voorkomende:

1. Shared hosting

Dit is een goedkope manier om eenvoudige websites en blogs met weinig verkeer te hosten. Server capaciteiten zijn onderverdeeld in kleinere gedeelde hosting abonnementen om gebruikers een goedkope manier te bieden om aanwezig te zijn op het web. Er kunnen honderden of duizenden gedeelde hostingaccounts op een enkele server staan, afhankelijk van hoe de hostingprovider deze heeft ingesteld. Server capaciteiten worden gedeeld tussen alle accounts.

3. VPS-hosting

VPS is een afkorting voor Virtual Private Server. Een VPS is een fysieke server, die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. VPS-hosting is vergelijkbaar met shared hosting, maar in dit geval worden server capaciteiten toegewezen aan een bepaald account om foutmeldingen en verminderde performance te minimaliseren. Er zijn over het algemeen minder VPS-accounts op een enkele server dan bij shared hosting. Naarmate het verkeer en de resourcevereisten toenemen, bijvoorbeeld door een toename in het aantal gebruikers in een applicatie, is het slim om van shared hosting naar VPS te overstappen.

5. Dedicated Server Hosting

Zoals de naam al zegt, biedt dedicated server hosting de gebruiker volledige toegang tot alle capaciteit op een enkele, specifiek aan jou toegewijde server. Er zijn dus geen andere klanten op die server. Er zijn veel voordelen bij het kiezen voor dedicated server hosting, dit betekent dat jouw server niet kan lijden onder de werkdruk van andere servers en in sommige gevallen een  verbeterde beveiliging. Dedicated server hosting is de volgende stap na VPS-hosting, waarmee klanten kritische en resource-intensieve applicaties kunnen aansturen.

2. Public cloud hosting

Met de opkomst van virtualisatie wordt public cloud-hosting meestal geassocieerd met bedrijven als Amazon, Microsoft en Google voor hun cloud diensten. In de eenvoudigste bewoordingen biedt public cloud hosting on-demand, self-service toegang tot opslagcapaciteiten via internet in een multitenant-omgeving. Public cloud hosting biedt een schaalbare manier om grote hostingomgevingen te ontwerpen die direct kunnen worden opgeschaald of verkleind.

4. Colocation

Colocation is het laten hosten van jouw server waar jij al over beschikt op een andere locatie. Meestal zorgt een colocation voor het gebouw, koeling, stroom, bandbreedte en fysieke beveiliging, terwijl de klant zorgt voor servers en opslag. Ruimte in de faciliteit wordt vaak gehuurd door het rek, de kast, de kooi of de kamer. Colocatie biedt meer beveiliging dan de meeste klanten alleen kunnen bereiken, en is betrouwbaarder in termen van up-time omdat de datacenterprovider strikte eisen moet stellen aan redundantie van stroom en koeling.

Is serverhosting veilig?

Zoals net aangegeven zijn er zeer veel verschillende soorten hosting. Gebruik maken van de expertise van een gespecialiseerde partij is vrijwel altijd veiliger dan proberen zelf een server te zetten en te beveiligen. Dit komt omdat serverhosting providers aan wetten en voorwaarden moeten voldoen zoals het maken en bewaren van back-ups op een veilige locatie. Dit begint al bij het fysiek gebouw waar de hardware staat. Datacenters hebben hoge beveiliging zoals toegangscontroles, bewapende bewakers, video bewaking en meer. 

Verder zorgt een server host ervoor dat het risico om gehackt te worden zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dit kan gedaan worden door informatie in willekeurige volgorde in het geheugen van de server op te slaan. Daardoor kan een hacker, die toch toegang heeft gekregen, kostbare informatie niet zomaar uitlezen. Software die niet op een vooraf geautoriseerde locatie staat, niet wordt uitgevoerd. Met andere woorden: als een hacker een programma upload, kan dit programma geen schade aanrichten omdat het niet uitgevoerd kan worden. Processen die niet expliciet bij de website horen, zijn onzichtbaar. Verschaft een hacker zich via een onveilig of gestolen wachtwoord toegang, dan ziet de hacker alleen de aangewezen processen. Richt een hacker schade aan binnen dat gehackte account dan gebeurt er niets met de overige accounts op server.

Hoeveel kost serverhosting?

Het hosten van een server kan al voor 5 euro per maand voor kleine abonnementen, vaak gebruikt voor bijvoorbeeld blogs, tot wel honderdduizenden euro’s voor schaalbare infrastructuur omgevingen. De kosten voor het laten hosten van jouw server zijn totaal afhankelijk van wat jouw vereisten zijn. De prijzen van server hosting kunnen dus enorm verschillen. 

Wij werken trots samen met:

Persoonlijk, professioneel en met passie.

Scrumble is ontstaan uit vriendschap. Drie vrienden met een passie voor alles wat met computers te maken heeft, maar met software in het bijzonder. Al op vroege leeftijd ontstond de lust om te ondernemen. Hierbij kwam de liefde en het talent voor webdevelopment, waardoor we allen met groot enthousiasme een uitdaging zien in het ontwikkelen van complexe maatwerk software. Het resultaat? Gebruikersvriendelijke en doeltreffende web- en mobile based applicaties.

foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen

Meer weten over hosting? Vincent legt het je graag haarfijn uit.