App development: het ontwikkelen van software gebaseerd op een mobiel.

Apps zijn steeds toegankelijker

Tegenwoordig zijn apps niet alleen maar voor grote bedrijven zoals een Uber of Amazon. Steeds vaker zijn er kleinere bedrijven die een app laten maken, omdat het duidelijk is dat een app een goede investering kan zijn en meer kan opleveren dan alleen een informatieve, mobielvriendelijke website. 

Waarom een app ontwikkelen?

Er zijn verschillende redenen om een app te laten ontwikkelen. Een app kan onder andere tijd besparen of inkomsten genereren. 

Redenen om een app te laten ontwikkelen

Een app kan tijd besparen kan door veelvoorkomende en handmatige taken makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het inscannen van bonnetjes voor de financiële administratie. Een goede app kan door middel van ‘optical character recognition (OCR)’ ervoor zorgen dat je de bedragen niet meer handmatig over hoeft te typen.

Een app kan ook inkomsten genereren doordat het functioneert als een service- of verkoopkanaal. Een voorbeeld hiervan is een hotel dat haar gasten via een app een kamer laat reserveren. Je kan de app vervolgens gebruiken voor upsells, die tevens voordelig zijn voor de gebruiker omdat er een korting aan gekoppeld is.

Native, hybride of web app?

Afhankelijk van waar jij een app voor wilt gebruiken, zijn er een aantal dingen waar je je bewust van moet zijn. Zo kun je denken aan op welk device je wilt dat de app uiteindelijk gebruikt gaat worden: is dat op een tablet, een mobiel of ook een desktop? Als het enkel een mobiele app gaat worden, is het dan enkel Android of iOS, of beide? Wil je de app bereikbaar hebben via zowel mobiel als web? Denk dan na over de keuze native, web of hybride. Een belangrijke factor die invloed heeft op deze vragen is de benodigde functionaliteiten van de app. Wil je gebruikers notificaties sturen zoals je verwacht van een mobiele telefoon? Dan is native een goede keuze. Hieronder beschrijven we de drie mogelijkheden: mative apps, hybride apps en web apps.

Mobiele applicatie laten ontwikkelen?

Een mobiele app laten ontwikkelen kan bij ons. Heb jij het plan om een nieuw business model te introduceren, werkzaamheden te automatiseren of om jouw marketing naar het volgende niveau te tillen? Dan zou je eens contact op moeten nemen, we inventariseren jouw huidige situatie en werken samen om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Native app ontwikkelen

Native apps zijn mobile apps die je op je telefoon installeert voordat je er gebruik van kan maken. Een native app wordt ontwikkeld met specifieke programmeertaal gebaseerd op welk platform het uiteindelijke doel is. Zo zou je als je een app voor iOS ontwikkeld bijvoorbeeld Objective-C moeten gebruiken. Als je de app dan ook op Android wilt hebben kun je deze code niet hergebruiken maar zul je de app opnieuw moeten coderen in bijvoorbeeld Java.

Hybride app ontwikkelen

Ook een hybride app download je en installeer je om hem te gebruiken. Alleen heeft een hybride app als basis een web app, die vervolgens geschikt wordt gemaakt voor andere platformen. Een hybride app wordt ontwikkeld met bijvoorbeeld JavaScript. Het is een populaire manier van app ontwikkeling, omdat veel webdevelopers de benodigde programmeertaal al onder de knie hebben. Door middel van een cross-platform framework zoals React Native of Ionic, kunnen ze dan met vergelijkbare kennis een app ontwikkelen. 

Een nadeel is dat een hybride app minder snel nieuwe updates en features kan implementeren dan haar native tegenhangers. Dit heeft te maken met software development kits (SDKs) die eerder meegeleverd worden met updates bij native technologieën. Daar tegenover staat weer een groot voordeel van een hybride app; een hybride app werkt meteen op meerdere platformen; je hoeft dus maar één mobiele app te ontwikkelen en niet een aparte ios app en een android app. Dat scheelt geld en zorgt voor een snellere time to market van jouw app.

Web app ontwikkelen

Een web app is technisch gesproken geen app, omdat hij niet geïnstalleerd hoeft te worden op jouw apparaat wanneer je de app wilt gebruiken. Je kunt de web app simpelweg gebruiken door de URL van de app in de browser te typen. Toch kan een web app gebruikt worden als een mobile app. Het enige verschil is dat je het niet als app kan downloaden uit de Apple of Google store en dat er geen specifieke functies van jouw telefoon gebruikt kunnen worden, zoals push notifications. Door aan een set van guidelines te voldoen kan de web app gedownload worden en teruggevonden worden tussen de andere apps op je telefoon. Dit noemt men een progressive web app (PWA).

App ontwikkeling technieken

Mobile development is er de laatste jaren alleen maar op vooruitgegaan. Hier zijn drie technieken die gebruikt worden voor de ontwikkeling van apps:

logo van ionic

Ionic

Ionic gebruikt Cordova om de brug te slaan tussen de operating system en de app. Door middel van plugins kan je met enkele lijnen code al gebruik maken van de functies van de telefoon.

logo van react native

React Native

React Native is een JavaScript framework. De JavaScript componenten worden geconverteerd naar componenten specifiek voor de verschillende platformen. Bijna alle code is herbruikbaar, helaas met enkele uitzonderingen.

logo van xamarin

Xamarin

In Xamarin wordt de programmeertaal C# van Microsoft gebruikt. De code is niet 100% te hergebruiken tussen verschillende platformen, maar door Xamarin.Forms kan je wel UI componenten converteren naar de verschillende platformen.

App ontwikkeling rollen

Bij app ontwikkeling kunnen we spreken van front-end en back-end development. Front-end is wat de eindgebruiker kan zien, terwijl back-end is wat er achter de schermen gebeurd. Het is dus belangrijk dat deze twee aspecten goed samenkomen. De front-end developer is bezig met hoe de gebruiker van de app met de app communiceert, terwijl een back-end developer voor de communicatie zorgt tussen de app en de database.

De front-end wordt ook wel de user interface (UI) genoemd, omdat het is waar de gebruiker mee communiceert. Hierdoor is een front-end developer dus niet alleen bezig met de technische aspecten van het programmeren, maar ook met de gebruiksvriendelijkheid van de app. Een goed ontworpen en geïmplementeerd front-end is essentieel voor een succesvolle app.

De back-end is meestal opgebouwd uit de server, de applicatie en de database. Een back-end developer kan met veel dingen te maken krijgen, van het ontwerpen van Application Programming Interfaces (API’s), tot het verbeteren van de al ontwikkelde back-end oplossingen.

Benieuwd naar ons portfolio?

Je wilt natuurlijk graag weten of wij de juiste partij zijn voor de ontwikkeling van jouw applicatie. Bekijk hier een greep uit ons portfolio.

Mocht je nog op zoek zijn naar meer informatie dan kun je altijd contact opnemen. We helpen je graag met antwoorden op jouw vragen.

Persoonlijk, professioneel en met passie.

Scrumble is ontstaan uit vriendschap. Drie vrienden met een passie voor alles wat met computers te maken heeft, maar met software in het bijzonder. Al op vroege leeftijd ontstond de lust om te ondernemen. Hierbij kwam de liefde en het talent voor webdevelopment, waardoor we allen met groot enthousiasme een uitdaging zien in het ontwikkelen van complexe maatwerk software. Het resultaat? Gebruikersvriendelijke en doeltreffende web- en mobile based applicaties.

foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen

Meer weten over maatwerk software? Vincent legt het je graag haarfijn uit.