Software systeem ontwikkelen. 

Software om veelvoorkomende processen te automatiseren.

Een software systeem, ook wel bekend als bedrijfssoftware, is software die vaak intern wordt gebruikt om veel voorkomende processen te optimaliseren of zelfs te automatiseren. Het zijn vaak grote pakketten van nog grotere aanbieders zoals Microsoft. Een software systeem is anders dan een software platform, omdat een platform naar buiten toe gericht is en verschillende partijen of gebruikers bij elkaar brengt. Een software systeem daarentegen, is voor intern gebruik en heeft meer focus op functionaliteit.

Wij van Scrumble zijn enorm gedreven in het ontwikkelen van maatwerk software. Uit ervaring hebben we geleerd dat de keuze voor een standaard pakket of maatwerk software niet voor de hand ligt. We gaan graag met jou het gesprek aan om jou inzicht te geven in deze keuze.

Software systemen in allerlei soorten en maten.

Eén van de grootste en meest bekende voorbeelden is een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem. Dit is een systeem dat zoveel mogelijk (en vaak alle) processen binnen een bedrijf digitaal afvangt en versimpeld. Hieronder sommen we een aantal voorbeelden op:

WMS

Warehouse Management Software (WMS), ofwel magazijn beheer systeem, wordt gebruikt om magazijn gerelateerde (fulfilment) werkzaamheden op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier uit te voeren. Bekende voorbeelden zijn Microsoft NAV en Exact Easy Logistics.

ERP

Enterprise resource planning (ERP) software is het meest algemene en omvattende systeem dat de grote (standaard)processen van een organisatie optimaliseert of zelfs automatiseert. Bekende voorbeelden zijn SAP en Microsoft Dynamics.

SCM

Supply chain management (SCM) systemen zorgen voor een soepele productstroom door het supply chain netwerk. Het zorgt voor een strakke samenwerking tussen leveranciers om de klant optimaal te kunnen bedienen.

CRM

Een customer relationship management (CRM) systeem is software die bedoeld is om je contacten en klanten op te slaan en te onderhouden. Bekende voorbeelden zijn Salesforce en Hubspot.

LMS

Learning management systeem (LMS) is de verzamelnaam voor de software die het volgen van (online) lesprogramma’s, trainingen en lessen makkelijk maakt. Bekende voorbeelden zijn Magister en Eduarte.

CMS

Content management systemen (CMS) maken het creëren en aanpassen van content op het internet mogelijk. Iemand die wel eens een artikel voor een website schrijft, heeft hier waarschijnlijk mee te maken gehad. WordPress is een bekend voorbeeld van een CMS.

Maatwerk en standaard software systemen: de voordelen.

Voor beide hebben we de voordelen onder elkaar gezet:

Standaard Maatwerk
Relatief goedkoopDe functionaliteiten zijn afgestemd op jouw wensen 
Producten zijn vaak goed doorontwikkeldDe applicatie kan meegroeien met jouw organisatie
Er worden regelmatig updates uitgevoerd waar je niet per se meer voor betaaltDe software is veel overzichtelijker en kent meer gebruiksgemak doordat je geen overbodige functies hebt 
Je kunt snel en eenvoudig gebruik maken van standaard software. Problemen zijn vaak al opgelostJe kunt er een eigen verdienmodel aan hangen

Keuze maken tussen maatwerk en standaard software systemen

Waar je op moet letten:

Licentiekosten of (eenmalige) ontwikkelkosten
Dit is alsof je leasekosten vergelijkt met het eenmalig kopen van een auto. Op een bepaald punt wordt het voordeliger om een auto te kopen. Je kan bij ons altijd een offerte opvragen om een goede vergelijking tussen een maatwerk of standaard software systeem te maken.

Schaalbaarheid van het software systeem
Waar staat jouw bedrijf over 5 jaar? Sluit het beoogde systeem dan nog aan bij jouw behoeften? Loop goed na of jouw groeiambities gefaciliteerd kunnen worden door de software (en de functionaliteiten) die je kiest. Probeer op voorhand ook te bedenken welke integraties met andere systemen er gemaakt dienen te worden.

Flexibiliteit en customizability
Bij een groot ERP pakket kan je vaak enorm veel modules aan en uit klikken. Voor de ene organisatie is dit geweldig, omdat je zelf de software samen kan stellen. Voor de andere partij is dit complex, zijn er consultants nodig om met het proces te helpen en blijven er veel functionaliteiten zitten die uiteindelijk niet worden gebruikt.

Gebruiksvriendelijkheid van de interface
Zijn jullie al gewend aan het pakket? Past het pakket bij de technische kennis van jouw personeel? Grote standaard softwarepakketten kunnen redelijk complex zijn in gebruik. Ga na of het personeel hiervoor de juiste kennis heeft of deze kennis getraind kan worden. 

 

Don’t fix what’s not broken.

Wij beseffen erg goed dat we deze pagina schrijven vanuit het perspectief van een maatwerk software bureau. Dat neemt niet weg dat wij voorstanders zijn van ‘don’t fix what’s not broken’. Wij zullen niet adviseren tegen standaardsoftware als het voldoet aan jouw verwachtingen en het jouw problemen oplost.

Benieuwd naar ons portfolio?

Je wilt natuurlijk graag weten of wij de juiste partij zijn voor de ontwikkeling van jouw platform. Bekijk hier een greep uit ons portfolio.

We helpen je graag met antwoorden op jouw vragen. Een veelgestelde vraag over de kosten van maatwerk software hebben we al behandeld. Deze en andere onderwerpen vind je terug op onze blogpagina. Mocht je vragen hebben die wij niet beantwoord hebben, dan kun je altijd contact opnemen. 

Persoonlijk, professioneel en met passie.

Scrumble is ontstaan uit vriendschap. Drie vrienden met een passie voor alles wat met computers te maken heeft, maar met software in het bijzonder. Al op vroege leeftijd ontstond de lust om te ondernemen. Hierbij kwam de liefde en het talent voor webdevelopment, waardoor we allen met groot enthousiasme een uitdaging zien in het ontwikkelen van complexe maatwerk software. Het resultaat? Gebruikersvriendelijke en doeltreffende web- en mobile based applicaties.

foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt

Wij werken met trots samen met

Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen

Meer weten over maatwerk software? Vincent legt het je graag haarfijn uit.