Webdevelopment: het ontwikkelen van software gebaseerd op een browser.

De digitale samenleving

Websites en webapplicaties zijn niet meer weg te denken uit onze hedendaagse, digitale maatschappij. Vroeg of laat kom je ermee in aanraking en kan het een wereld voor je openen. Ben je nieuwsgierig naar wat webdevelopment zoal inhoudt en wil je graag meer te weten komen over (het ontwikkelen van) webapplicaties en de taken van webdevelopers, webdesigners en webdevelopment bureaus? Dan ben je op deze pagina op het juiste adres. 

Even de basics op een rijtje. 

Wat is webdevelopment?

Webdevelopment, ook wel webontwikkeling genoemd, is een veelomvattende term die diverse taken aanduidt die betrekking hebben op het ontwikkelen en onderhouden van een website of webapplicatie. Mensen die aan professioneel webontwikkeling doen worden aangeduid als webdevelopers en/of webdesigners en houden zich bezig met het ontwerpen en coderen van websites en webapplicaties. Naast mensen zijn er diverse technieken en processen die bij het vak komen kijken.

Wat is een webdeveloper?

Voor het ontwikkelen van een webapplicatie is een handige webdeveloper nodig die bekend is met de verschillende processen en technologieën. Een webdeveloper spitst zich voornamelijk toe op of front-end ontwikkeling of back-end ontwikkeling. Een front-end developer ontwikkelt de interactieve kant van een applicatie, hetgeen dat op jouw scherm wordt getoond en waarop jij kan klikken, simpel gezegd. Een back-end developer zorgt ervoor dat de acties vanuit de front-end worden gecommuniceerd naar een server. Op de server wordt data opgeslagen, verwerkt en teruggekoppeld naar de voorkant. De acties met betrekking tot de database worden programmaticaal geschreven door een back-end developer. 

Wat is een webapplicatie?

Relationele en NoSQL databases hebben ieder hun voor- en nadelen. De laatste jaren is er echter een nieuwe database op komst; de NewSQL database. NewSQL pakt het beste van beide technieken om zo de optimale database te creëren. Het pakt de schaalbaarheid van NoSQL en de betrouwbaarheid van SQL databases en tracht zo de optimale database te worden. Het grootste probleem met NewSQL is dat het nog een nieuwe technologie is. Hierdoor zijn er nog geen bestaande integraties om het in te haken op bijvoorbeeld het Laravel framework (het back-end framework waar wij onze applicaties op ontwikkelen).

Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie?

Een webapplicatie verschilt behoorlijk van een website. Waar een website voornamelijk informatief is en gericht is op het (eenzijdig) overdragen van informatie, is een webapplicatie vaak interactief. De gebruiker van een webapplicatie heeft vaak invloed op de applicatie en kan daardoor data toevoegen, aanpassen of verwijderen. Een webapplicatie, of ook wel webapp genoemd, is daarom dynamisch en communiceert informatie op en neer tussen de gebruiker en de server.

Om een webapplicatie te bouwen zijn er net als met websites speciale webtechnieken nodig. Veel bedrijven kiezen ervoor om een webapplicatie te ontwikkelen voor bepaalde werkzaamheden, zoals het maken van afspraken via een online formulier. Andere bedrijven kiezen er zelfs voor om complete klantportalen en platformen te laten ontwikkelen. De mogelijkheden van webapplicaties zijn enorm en is aan constante verandering onderhevig.

Webapplicatie laten ontwikkelen?

Een webapplicatie laten ontwikkelen kan bij ons. Heb jij het plan om een slimme website, online portaal of platform te laten ontwikkelen? Dan zou je eens contact op moeten nemen, we inventariseren jouw huidige situatie en werken samen om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Webdevelopment bureau

Gezien de werkzaamheden binnen webontwikkeling technisch en creatief van aard zijn, is webdevelopment niet voor iedereen weggelegd. Deze werkzaamheden worden door organisaties vaak uitbesteed aan een professional of aan een professioneel webontwikkeling bureau.

Een webdevelopment bureau is een bedrijf dat zich specialiseert in webdesign en/of webontwikkeling en helpt bij het bouwen van jouw webapplicatie. Een professioneel bureau kan doorgaans sneller, goedkoper en gebruiksvriendelijkere webapplicaties maken dan wanneer je het bijvoorbeeld zelf zou doen. Het professionele ontwerp en de goed werkende functionaliteiten zorgt voor een eindresultaat die beter door medewerkers en klanten wordt ervaren. Een webdevelopment bedrijf zorgt er daarnaast voor dat je alles uit je webapplicatie kunt halen. Zo wordt er vaak in overleg gekeken wat écht van belang is voor jouw business en hoe je het volle potentieel ervan kan benutten. 

Desktop applicatie of webapplicatie?

Vroeger werd software nog gemaakt in de vorm van desktop applicaties, ofwel programma’s, die je downloadde en installeerde om ze vervolgens lokaal (alleen op jouw computer) te gebruiken. Dit in tegenstelling tot een webapplicatie die via een server (op afstand) bereikbaar is voor een groter publiek. Waarom er nu meer gebruik wordt gemaakt van webapplicaties heeft bijvoorbeeld te maken met toegankelijkheid (je hoeft niks te installeren en bent niet afhankelijk van een specifieke device) en veiligheid (je installeert geen onbekende programma’s op je computer). 

Het grootste nadeel van een webapplicatie is dat het grotendeels afhankelijk is van het internet. Zonder internet betekent het dat jouw applicatie niet bereikbaar is. Of dat een probleem is, is afhankelijk van de situatie. Ja, server uptime en internet connectiviteit zijn enorm belangrijk, maar dit is tegenwoordig de standaard. Een standaard waarin de lat steeds hoger wordt gelegd, met name in Westerse landen. 

Voor webapplicaties zijn er tevens steeds meer technieken beschikbaar die het mogelijk maken om een webapplicatie offline te gebruiken. Dit wordt gedaan door data lokaal op te slaan in de cache van je browser, om deze vervolgens weer te synchroniseren zodra er weer een internetverbinding is. Een toepassing hiervan is Tourgrid, een applicatie die we hebben gemaakt voor één van onze klanten. De applicatie is gemaakt voor tourmanagers die veel in het vliegtuig zitten en dus niet altijd beschikken over een internetconnectie, maar wel moeten kunnen werken. 

Alhoewel het bovenstaande allemaal fantastisch klinkt, zijn er ook genoeg voordelen te noemen voor desktop applicaties. Het feit dat je minder afhankelijk bent van een internetverbinding is daar één van. Al zal er altijd wel een minimale interventie nodig blijven, bijvoorbeeld om ze te downloaden en te updaten. Tevens is het zo dat wanneer je minder afhankelijk bent van het internet, de kans op aanvallen kleiner is. Daar tegenop weegt weer dat een desktop applicatie totaal niet schaalbaar is, omdat het per computer geïnstalleerd moet worden. 

Hoe wordt een webapplicatie ontwikkelt?

Net zoals het bouwen van een huis niet zonder een strakke structuur werkt, werkt dat voor het bouwen van webapplicaties ook niet. Webdevelopment volgt een flexibele software ontwikkelingsmethodiek genaamd Scrum. Scrum is een manier van ontwikkelen waarbij de klant betrokken wordt in verschillende ontwikkelsprints. Dit zijn korte periodes waarin een gelimiteerd aantal functionaliteiten worden gepland, ontwikkeld en getest. Scrum heeft veel voordelen. Wat wij met name geweldig vinden is het transparant samenwerken met partners en op rap tempo, topniveau software ontwikkelen. 

Succesvolle webapplicaties
De meest bekende webapplicaties van dit moment zijn applicaties die we allemaal kennen, zoals Facebook, Youtube en Netflix. Deze applicaties hebben een gigantisch bereik, een unieke waarde, hoge klanttevredenheid en bieden een aangenaam gebruik.

Een succesvolle webapplicatie hangt samen met de kwaliteit van applicatie, wat opgevat kan worden als de geschiktheid voor het doel, in combinatie met hoog scorende kwaliteitsattributen en een goed business model. Enkele factoren die essentieel zijn bij het ontwikkelen van een succesvolle webapplicatie zijn bijvoorbeeld schaalbaarheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. 

Webapplicatie laten ontwikkelen?

Een webapplicatie laten ontwikkelen kan bij ons. Heb jij het plan om een slimme website, online portaal of platform te laten ontwikkelen? Dan zou je eens contact op moeten nemen, we inventariseren jouw huidige situatie en werken samen om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Webdevelopment talen en frameworks

Voor front-end webdevelopment gebruik je HTML, CSS en JavaScript in combinatie met libraries als jQuery en frameworks als React, Vue en Angular. Voor back-end webdevelopment heb je meer vrijheid in programmeertaal, zoals Ruby, Python, Java, Scale en PHP. Met respectievelijke frameworks Ruby on Rails, Django, Spring, Play en Laravel. Daarnaast wordt er nog een keuze gemaakt in database (bijv. MySQL) en server software (bijv. Apache). Hieronder gaan we verder in op de populaire frameworks React en Laravel.

React
Een van de bekende webontwikkeling technieken is React. React is een JavaScript library waarmee je User Interfaces (UIs) kunt ontwikkelen. UIs, ook wel mens-machine-interface genoemd, is de interface, de verbinding, tussen computer en computergebruiker. Het wordt daarom ook wel de gebruikersinterface genoemd.

React is gemaakt door software engineer Jordan Walke, die zelf veel gewerkt heeft met onder andere XHP en een HTML component framework. Het framework dat met React werd gemaakt werd als eerst gebruikt voor het ontwikkelen van de bekende newsfeed van Facebook in 2011. Ook werd het gebruikt voor het ontwikkelen van veel andere succesvolle webapplicaties, zoals AirBnB en Uber. 

Laravel
Naast React is Laravel een populaire keuze als webontwikkeling framework. Laravel is een bekende open-source PHP framework, dat de basis biedt voor een webapplicatie. Laravel is opgezet in 2011 door Taylor Otwell en is sindsdien een enorm populaire keuze onder web frameworks. Met Laravel kun je diverse activiteiten automatiseren die veel voorkomen in softwareontwikkeling. 

De keuze voor een bepaalde tech-stack is afhankelijk van de ervaring van developers en het doel van de webapplicatie. Wij kiezen voor React en Laravel omdat het krachtige, stabiele en populaire frameworks zijn die de komende jaren nog veel support verwachten van een grote community. 

 

Webapplicatie op mobiel

Dat klinkt gek hè. Een webapplicatie kan gebruikt worden op een mobiele telefoon omdat het bereikbaar is via een browser. Het enige verschil is dat je de webapplicatie niet als mobiele app kan downloaden uit de Apple of Google store en dat er geen specifieke functies van jouw telefoon gebruikt kunnen worden, zoals push notifications. Toch is het mogelijk om een website/webapplicatie wel te downloaden als app, dit geldt voor een progressive web app (PWA).

Een progressive web app is een soort optimalisatieslag op je webapplicatie. Door aan een set van guidelines te voldoen kan deze als een mobiele app gebruikt worden. Het biedt een aantal voordelen, waaronder meer personalisatie, soepelere interacties en betere SEO rankings. 

Benieuwd naar ons portfolio?

Je wilt natuurlijk graag weten of wij de juiste partij zijn voor de ontwikkeling van jouw applicatie. Bekijk hier een greep uit ons portfolio.

Mocht je nog op zoek zijn naar meer informatie dan kun je altijd contact opnemen. We helpen je graag met antwoorden op jouw vragen.

Persoonlijk, professioneel en met passie.

Scrumble is ontstaan uit vriendschap. Drie vrienden met een passie voor alles wat met computers te maken heeft, maar met software in het bijzonder. Al op vroege leeftijd ontstond de lust om te ondernemen. Hierbij kwam de liefde en het talent voor webdevelopment, waardoor we allen met groot enthousiasme een uitdaging zien in het ontwikkelen van complexe maatwerk software. Het resultaat? Gebruikersvriendelijke en doeltreffende web- en mobile based applicaties.

foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
foto van twee ontwikkelaars van scrumble die geconcentreerd aan het werk zijn
foto van het team van scrumble tijdens een potje tafelvoetbal
foto van een medewerker van Scrumble die geconcentreerd kijkt
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen
Dit is onze contactpersoon Vincent van Laarhoven, met hem kan je contact opnemen

Meer weten over maatwerk software? Vincent legt het je graag haarfijn uit.