Native app, web app of hybride app? Waar kies je voor en waarom?

Na het downloaden van een app uit de App store of Google play store verschijnt er een app-icoontje op je mobiele telefoon. We spreken dan van een Native app. Een responsive webapp benader je op een andere manier, namelijk via je browser, bijvoorbeeld Chrome, Edge, Firefox of Safari. Een webapp mag daarom niet écht een app worden genoemd. Je hoeft namelijk niets te installeren op je telefoon, de webapp is via een URL bereikbaar. Dus ook vanaf een desktop. Een hybride app is een combinatie van deze twee. Maar wat gebruik je nou wanneer en waarom? In dit blog bespreken we de voor- en nadelen van native apps, webapps en hybride apps.

Native app

Een native applicatie, ook wel mobiele app genoemd, is een programma dat specifiek ontwikkeld wordt voor één platform of besturingssysteem, zoals iOS of Android. Dit betekent dat je voor ieder platform een aparte app moet ontwikkelen. Een native app is vaak sneller en gebruiksvriendelijker dan een webapp of hybride app, omdat hij de taal van de telefoon of het platform spreekt. Maar, het kost vaak wel meer tijd om zo’n mobiele app te ontwikkelen, zeker als de app geschikt moet zijn voor meerdere platformen, dus de kosten liggen meestal ook wat hoger. Het grote voordeel van een native app is dat hij gebruik kan maken van alle functionaliteiten van een telefoon. Denk aan de koppeling met een camera, contacten, gps, pushberichten, etc. Daarnaast wordt data opgeslagen op de telefoon, waardoor je de app ook zonder internetverbinding kunt gebruiken.

Webapp

Een webapplicatie is eigenlijk een mobiele versie van een website. Vaak beter bekend als een responsive website. De website wordt geschikt gemaakt voor gebruik op een mobiele telefoon. Het beheer gaat op dezelfde manier als het beheer van een website. De ontwikkelkosten liggen lager als bij een native app, omdat een webapplicatie direct voor meerdere platformen geschikt is. Nadeel is dat je niet alle functionaliteiten van een mobiele telefoon kunt gebruiken. En je hebt altijd een internetverbinding nodig om de webapp te benaderen, omdat deze alleen toegankelijk is via een URL. Voordeel is dat je niet afhankelijk bent van goedkeuring voor plaatsing in een store. Nadeel is dat de store wel een extra marketingmiddel zou kunnen zijn ter promotie van je app.

Hybride app

Het spreekt voor zich, dat een hybride app een combinatie is van de native app en webapp. De basis bestaat uit webcode. Wij ontwikkelen dit bijvoorbeeld in een Laravel framework. Die basis wordt verder uitgebouwd voor het gewenste platform. Dus je hebt de voordelen van een native app, met de basis van een webapp. De gebruiker kan de app vervolgens downloaden uit de store en installeren. Met een hybride app heb je de voordelen van beide ontwikkelmethodes. Nadeel is dat de store liever native apps toelaat dan hybride. Dus zoek dit vooraf goed uit.

Wanneer kies je voor native, web of hybride?

Wil je in jouw app gebruik maken van complexe functionaliteiten, zoals de camera van de telefoon? Heb je een redelijk budget? En wil je écht een top app ontwikkelen die snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk is? Denk dan aan een native app. Is je budget beperkt en heb je nauwelijks functionaliteiten van een mobiele telefoon nodig, maar wil je vooral dat jouw applicatie via een mobiele telefoon benaderbaar is, dan is een webapp zeer geschikt. Je kunt je voorstellen dat de meeste bedrijven iets hier tussenin willen. We ontwikkelen dan ook veel hybride apps. Het beste van twee werelden.

Wil je meer informatie over native apps, webapps of hybride apps? We vertellen je er graag meer over, want bij Scrumble maken we apps in alle vormen. Het is vooral belangrijk om te kijken wat bij jouw wensen past.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is een transport management systeem?

Een transport management systeem (TMS) biedt logistieke bedrijven slimme software-oplossingen voor het efficiënt beheren van goederenvervoer. Lees hoe TMS-software helpt bij transportplanning, vrachtbeheer en datagedreven besluitvorming.

Wat is voorraadbeheer?

Voorraadbeheer optimaliseert de balans tussen snelle levering en minimale opslagkosten, ondersteund door geautomatiseerde systemen voor nauwkeurigheid en efficiëntie.

Wat is cross docking?

Cross docking is een efficiënte logistieke techniek waarbij inkomende goederen direct worden verzonden zonder opslag. Dit proces bespaart tijd en kosten, en verhoogt de klanttevredenheid door snellere leveringen.

12345