Laravel Horizon – dynamic queues, rate-limiting and tears from API design
A case of an application that was scaling quickly with processes handled by Laravel Horizon, running into rate-limiting issues.
Je wilt een webapplicatie laten bouwen. Je schakelt een bureau in en legt al jouw wensen op tafel. Je wilt vooral dat jouw platform of portaal er aantrekkelijk uit ziet, dat hij gebruiksvriendelijk is en dat alles goed functioneert. Die ‘look and feel’, zoals velen dat zouden omschrijven, is de kern van het takenpakket van de front-end developer. We vroegen een aantal software ontwikkelaars naar de ontwikkelingen op het gebied van front-end development.
De functienaam zegt het eigenlijk al. Deze software developer ontwikkelt de voorkant van de webapplicatie, het zichtbare deel voor de bezoeker. Een front-ender zorgt ervoor dat een applicatie er visueel mooi uitziet en dat hij werkt op zoveel mogelijk resoluties, browsers, besturingssystemen en apparaten. Met snelle laadtijden, een goede vindbaarheid en optimale gebruiksvriendelijkheid. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een huis. Deze developer verzorgt de aankleding en bouwt een slimme meter in.
Ramon Kool, senior front-end developer bij Scrumble antwoordt: “Nee, zeker niet. Kies je voor één persoon die een compleet huis kan bouwen inclusief fundering, elektra en schilderwerk, de zogenaamde full-stack developer? Of zet je meerdere specialisten in, zodat je zeker weet dat jouw droomhuis er straks staat? Ik zou kiezen voor het laatste.” Afhankelijk van het project heb je vaak meerdere front-end en back-end developers nodig. De front-end developers houden zich meer bezig met de interactie van een gebruiker en het visuele gedeelte van de applicatie. De back-end developer programmeert de intelligentie achter de applicatie en houdt zich vooral bezig met de achterliggende processen en databases.
Coen van Campenhout, developer en co-founder van HEABB uit Tilburg, vertaalt het voor ons: “Als de backender iets bouwt, kún je het gebruiken. Als een goede frontender iets bouwt, wíl je het gebruiken”.
Maurice Veraa, manager bij Influid uit Eindhoven: “Steeds meer projecten vragen een goede samenwerking tussen deze twee. Data was vroeger het terrein van de back-end developer en de front-ender deed vooral het design. Tegenwoordig moet je als front-ender ook kunnen programmeren om de logica in applicaties op te vangen. Steeds meer back-end dingen zijn naar de front-end verschoven. Dit heeft als voordeel dat we steeds beter kunnen praten met elkaar en elkaar beter aanvullen.”
Dat verwacht Tomas Smits, senior front-end developer bij Flashpoint in Tilburg, zeker niet: “Back-enders zullen nooit gaan CSS’en en een front-ender zal nooit complete data koppelingen gaan maken. Het midden wordt wel steeds breder.”
Vincent van Laarhoven, eigenaar van Scrumble, zegt hierover: “Dat niet alleen, ze moeten op flink tempo blijven leren, technologische ontwikkelingen gaan namelijk razendsnel. Frameworks zoals React, Vue of Angular worden continu doorontwikkeld. Er zijn enorm veel specialisaties en de leercurve is hoog. Je kunt niet meer alles weten. Je wordt gedwongen jezelf te specialiseren.”
Het liefst hebben bedrijven een developer in eigen huis, maar dat is duur. En er is al jaren een enorme krapte op de arbeidsmarkt. IT-ers zijn schaars. Dion Duimel, venture builder bij Duodeka, vindt het niet gek dat bedrijven het moeilijk vinden om een developer te vinden: “Minder dan 1% van de wereld snapt waar we mee bezig zijn. En het liefst hebben bedrijven één persoon in dienst. Iemand die zowel de front-end als back-end snapt, een zogenaamde full-stack developer, maar die bestaan bijna niet meer. Je kunt gewoonweg niet alles weten. Wij werken onze developers daarom vaak in op een project, zodat ze breed inzetbaar zijn bij de klant.”
“Stel veel vragen aan het bureau waarmee je wilt samenwerken. Ieder heeft zijn eigen specialiteiten, technieken en mensen. Leg je wensen en eisen op tafel en ga in gesprek om erachter te komen wie het beste bij jou past”, aldus Vincent van Laarhoven (Scrumble).
Ben je meer van de actualiteiten? Hier vind je de meest recente artikelen.
A case of an application that was scaling quickly with processes handled by Laravel Horizon, running into rate-limiting issues.
Het klantcontact automatiseren laat processen efficiënter verlopen en draagt bij aan een verbeterslag in de kwaliteit van de geboden service.
Wat is machine learning, kunstmatige intelligentie en deep learning? In dit artikel lees je over de verschillen tussen en de toepassing van deze technologie.
Even brainstormen?