Waarom kiezen voor SaaS? De voordelen op een rij

Steeds vaker kiezen organisaties voor Saas-diensten, waarbij SaaS een afkorting is van Software as a Service. Welke SaaS-applicaties gebruik jij binnen jouw organisatie? De kans is groot dat dit er meer zijn dan je op voorhand vermoedt. Er zijn verschillende redenen die de keuze voor een SaaS-oplossing interessant maken voor organisaties. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van SaaS? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat is SaaS?

De betekenis van SaaS is Software as a Service. Het is een kosteneffectief alternatief voor de traditionele on-premise geïnstalleerde applicaties, welke op een lokaal systeem geplaatst worden. Het maakt dat men bij on-premise geïnstalleerde software vastzit aan de locatie van een apparaat, wanneer men de applicatie wilt gebruiken. Een SaaS-oplossing draait op een externe server en is in de basis vanaf ieder apparaat en iedere locatie benaderbaar.

Dat is niet het enige verschil tussen Software as a Service en on-premise geïnstalleerde tools. Denk bijvoorbeeld ook aan het verschil in de wijze waarop men deze oplossing beheert. Een SaaS-platform wordt door een externe partij onderhouden, waarvoor men een vast bedrag per maand betaalt. Daar waar on-premise geïnstalleerde applicaties zelf onderhouden moeten worden.

Voordelen van een SaaS-oplossing

Reeds noemde ik een aantal voorbeelden van de voordelen van een SaaS-oplossing. Met deze oplossingen stimuleer je een plaatsonafhankelijke manier van werken, iets waar door steeds meer werkgevers voor gekozen wordt. Ook past de keuze voor SaaS-toepassingen bij het BYOD-principe, Bring Your Own Device; waarbij het dus niet uitmaakt vanuit wat voor device je werkt, zakelijk of privé. Een ander voordeel wat al genoemd werd: de beheerlast neemt af. Het technisch applicatiebeheer wordt overgenomen door de beheerder van het SaaS-platform. Als organisatie ben je vaak nog wel verantwoordelijk voor het functioneel beheer van een SaaS-applicatie.

Snel van start met de toepassing van SaaS
Doordat een SaaS-toepassing op een externe server draait, kun je na aanschaf van licenties vrijwel direct van start gaan met het toepassen hiervan. Daar waar de setup van een on-premise geïnstalleerde applicatie al snel enkele uren in beslag zal nemen; zeker wanneer de applicatie op een groot aantal devices moet worden uitgerold binnen een organisatie.

SaaS-oplossingen zijn schaalbaar
Je koopt bij SaaS-toepassingen licenties, waarmee je de applicatie in de basis onbeperkt kunt gebruiken. Er kan een licentiestructuur gebruikt worden waarbij de ene licentie je meer mogelijkheden biedt dan de andere. De licenties maken de SaaS-toepassingen schaalbaar; je schaft zoveel licenties aan als dat jouw organisatie op dit moment nodig heeft. Op het moment dat de applicatie minder vaak gebruikt wordt, verlaag je het aantal licenties.

Nadelen van Software as a Service

Zitten er uitsluitend voordelen aan de keuze voor Software as a Service? Het antwoord hierop: nee. Als afnemer van een SaaS-toepassing heb je in de basis minder controle. Het platform wordt beheerd door een externe partij, welke op een voor hen geschikt moment nieuwe versies van de applicatie publiceert. Kies je voor een on-premise geïnstalleerde toepassing, dan bepaal je dit moment zelf. Daarbij heb je de vrijheid om bij on-premise geïnstalleerde applicatie zelf de inhoud van updates te bepalen, bijvoorbeeld een nieuwe feature die je op korte termijn nodig hebt.

Een ander risico van Software as a Service is de wijze waarop wachtwoorden beheerd worden. Dit gebeurt in de basis bij een externe partij; de leverancier van de SaaS-dienst. Het is om deze reden, dat wordt aangeraden een SaaS-toepassing te koppelen met een door de organisatie zelf beheerde Active Directory. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling tussen de Azure Active Directory en een externe SaaS-oplossing. Zo wordt gebruikers de mogelijkheid geboden in te loggen met het account wat zij ook elders gebruiken. Het vergroot de veiligheid en het gebruiksgemak.

Aan de slag met maatwerk SaaS-toepassingen

Niet alleen on-premise geïnstalleerde applicaties kunnen als maatwerk geleverd worden. Ook bij de ontwikkeling van SaaS-toepassingen is maatwerk mogelijk, passend bij de behoeftes van jouw organisatie.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345