Bij de ontwikkeling van maatwerk software zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo moet een webapplicatie qua vormgeving en indeling passen bij de doelgroep hiervan, een webapplicatie moet veilig zijn en je wilt dat de webapplicatie snel laadt. Dat laatste heeft een positieve impact op de posities hiervan in de zoekresultaten en het verbetert de gebruikerservaring. Ben jij al bekend met Cloudflare? Het is een Amerikaans bedrijf dat je voorziet in een toolkit voor een optimale veiligheid en snelheid van je webapplicatie. Cloudflare levert onder meer een DNS en een Content Delivery Network, een zogenaamd CDN. Wist je dat wereldwijd meer dan 25 miljoen webapplicaties gebruik maken van de diensten en producten van Cloudflare? Reden genoeg om er zelf ook eens naar te kijken.
Aan de slag met diensten van Cloudflare
Cloudflare heeft haar missie gedefinieerd als: het ontwikkelen van een beter internet. Om in deze missie te voorzien levert het bedrijf verschillende diensten, zowel betaald als gratis. Voorbeelden van deze diensten werden reeds gegeven. Er is echter meer. Je kunt ook denken aan diensten op het gebied van load balancing, Accelerated Mobile Pages (AMP), caching, DDoS bescherming en een web application firewall. Termen die je wellicht niet eerder hebt gehoord, maar die allen invloed hebben op de prestatie van je webapplicatie. Een van de voordelen van de producten van Cloudflare zit in de koppelingen die dit bedrijf standaard faciliteert. Er zijn bestaande integraties met onder meer WordPress, Google Cloud en Magento. Systemen die veel gebruikt worden bij de ontwikkeling van websites.
De meeste afnemers van de diensten van het Amerikaanse bedrijf maken gebruik van het Cloudflare CDN.
Toepassing van het Cloudflare CDN
Om de toepassing van het Cloudflare CDN goed te kunnen doorgronden, is het eerst zaak te kijken naar de initiële inrichting van het internet. Bij het openen van een webapplicatie wordt er een verzoek naar de server gestuurd om de content van de verschillende pagina’s te laden. Zodra het aantal gelijktijdige verzoeken aan de server oploopt, krijgt deze het zwaarder. In het ergste geval raakt de server overbelast, waardoor de webapplicatie niet of zeer traag laadt.
Van een overbelasting van de server zal geen sprake meer zijn bij de toepassing van het Cloudflare CDN. Zoals eerder genoemd is CDN een afkorting van Content Delivery Network. Het is een groot, wereldwijd netwerk, welke tussen de browser van de gebruiker en de webserver waarop de webapplicatie staat geplaatst wordt. Door de tussenkomst van het netwerk, zal een gebruiker niet meer direct met de server van de webapplicatie communiceren. In plaats daarvan communiceert een gebruiker met de servers uit het Cloudflare CDN, welke de webapplicatie eerder al geladen en opgeslagen hebben middels caching.
Niet alleen biedt dit het voordeel dat de server waarop de webapplicatie geplaatst is niet langer overbelast zal raken. Ook wordt de webapplicatie sneller geladen, wat de gebruikerservaring verbetert. Een bezoeker uit Nederland hoeft bij het bezoeken van een webapplicatie in Canada niet meer met de Canadese server te communiceren; deze communiceert nu met een van de Nederlandse servers uit het Cloudflare netwerk. Dichterbij en dus sneller.
Webapplicatie versnellen met DNS van Cloudflare
Niet alleen de toepassing van het Cloudflare CDN helpt een webapplicatie sneller te laden. Ook de DNS van Cloudflare heeft een positieve invloed op de laadtijd. Een DNS voorkomt dat een gebruiker het IP-adres van de server waarop een webapplicatie staat moet invoeren in de browser. Na het invoeren van de URL wordt de gebruiker dankzij de DNS automatisch gerouteerd naar het juiste IP-adres. De responstijd van de DNS van Cloudflare is naar eigen zeggen de snelste die momenteel wordt aangeboden door DNS-aanbieders.
Bijkomend voordeel: bij de keuze voor de DNS van Cloudflare profiteer je onder meer van de ingebouwde DDoS bescherming en DNSSEC. Ook het installeren van een SSL-certificaat is eenvoudig bij de keuze voor producten van Cloudflare.
Kosten van de tools van Cloudflare
Op basis van hetgeen reeds beschreven werd over de producten en diensten van Cloudflare, verwacht je wellicht hoge kosten voor het gebruik hiervan. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Veel producten hebben een gratis variant, waaronder het Cloudflare CDN. Ook de DDoS bescherming van Cloudflare is gratis te gebruiken. De combinatie maakt dat je webapplicatie vrijwel altijd te bereiken zal zijn en een korte laadtijd kent.
Overigens zijn ook de betaalde diensten van Cloudflare scherp geprijsd. Een Pro-abonnement kost bij Cloudflare niet meer dan 20 dollar per maand. Je kunt hierbij gebruik maken van de Cloudflare Web Application Firewall en je krijgt de mogelijkheid afbeeldingen op je webapplicatie automatisch te laten comprimeren. Iets wat de laadtijd hiervan verkort. Met een Pro-abonnement heb je nog geen toegang tot alle diensten. Deze schaf je los aan middels add-ons.
Starten met het gebruik van Cloudflare
Maak vooraf een account aan bij Cloudflare om gebruik te kunnen maken van de verschillende tools die het Amerikaanse bedrijf je biedt. Wil je Cloudflare gebruiken in combinatie met jouw webapplicatie, of wil je Cloudflare koppelen met een bestaand systeem? Scrumble helpt je graag op weg!