Je hebt er vast al eens van gehoord, Infrastructure as a Service, Platform as a Service of Software as a Service. Wat zijn de verschillen tussen deze diensten? Wanneer kies je voor IaaS en wanneer voor Saas? Op welke manier laat je deze diensten terugkomen in je IT-infrastructuur? Wij nemen je in dit artikel mee in de wereld van cloud platforms en de wijze waarop je deze zelf kunt toepassen binnen jouw organisatie.
Verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS
Voordat we inzoomen op de toepassingen van de diverse cloud platforms, is het zaak de verschillen hiertussen op een rijtje te zetten. Feitelijk zou je ook on-premise toe moeten voegen aan deze drie platforms. Bij on-premise spreken we over servers die in eigen beheer zijn; ze staan op kantoor. Bij Infrastructure as a Service besteed je de infrastructuur van je IT-landschap uit aan een externe partij. Dit betekent concreet dat deze externe partij je virtuele machines levert, servers en opslagruimte biedt op haar servers. Het maakt dat de beheerlast afneemt voor je eigen organisatie.
Bij Infrastructure as a Service beheer je zelf de applicaties die je gebruikt, de data die hierin wordt opgeslagen en de middleware binnen je organisatie. Dat geldt niet meer, wanneer je kiest voor Platform as a Service. Hierbij wordt naast het beheer op de servers en bijvoorbeeld het netwerk, ook het beheer op de middleware en je operating system overgenomen door een externe partij. Je huurt een platform, waarop je applicaties kunt laten draaien en data kunt verzamelen. Het beheer op deze applicaties en data voer je zelf uit bij PaaS.
De laatste stap is het volledig uitbesteden van het beheer op je IT-infrastructuur; van de servers tot aan de applicaties die erop draaien. In dit geval spreekt men van Software as a Service. Je hebt als organisatie geen omkijken meer naar de achterkant van de applicaties die je gebruikt. Steeds meer organisaties kiezen voor de toepassing van SaaS.
Voor- en nadelen van IaaS, PaaS en SaaS
Een SaaS-oplossing biedt verschillende voordelen, denk aan het gemak en de flexibele kosten. Je kunt de SaaS-oplossing aan laten sluiten op de behoefte die je op dit moment hebt en dit later aanpassen als je organisatie groeit of juist een tijdelijke krimp kent. Het helpt je te besparen op de kosten. Hartstikke fijn, om zelf geen omkijken meer te hebben naar het beheer op servers, netwerken en bijvoorbeeld applicaties. Toch zit hier ook een nadeel aan. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van controle over de opslag van data die je binnen de organisatie genereert. Het is belangrijk als afnemer te weten waar de data bij het gebruik van een SaaS-oplossing opgeslagen wordt, hoe goed een dergelijke oplossing beveiligd is tegen een digitale inbraak, enzovoorts. Kies voor de ontwikkeling van een maatwerk SaaS-oplossing altijd voor een betrouwbare partij.
Is het door het verlies van grip op de data verstandiger om voor een IaaS– of PaaS-oplossing te kiezen? Dat hangt sterk af van de toepassing die je voor ogen hebt. Laat je hierover adviseren door een cloud consultant.
Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende cloud platforms voor je op een rijtje.
Voor- en nadelen van SaaS-oplossingen
Voordelen
- Gemak; je kunt onafhankelijk van een eigen IT-infrastructuur werken.
- Schaalbaarheid; laat de SaaS-oplossing meegroeien met je organisatie.
- Flexibiliteit in de kosten; schaal een SaaS-oplossing af op het moment dat je deze in mindere mate nodig hebt.
Nadelen
- Verlies van de grip op je data; een externe partij slaat data op en beheert dit voor je.
Voor- en nadelen van PaaS-oplossingen
Voordelen
- Toegankelijkheid; bij een uitbreiding van de organisatie groeit PaaS software mee.
- Toepasbaarheid; ook te gebruiken in combinatie met software wat niet als SaaS-oplossing wordt aangeboden.
Nadelen
- Flexibiliteit in toepasbare soft- en middleware is soms beperkt.
Voor- en nadelen van IaaS-oplossingen
Voordelen
- Autonomie; je hebt als organisatie de mogelijkheid om servers geheel naar eigen inzicht in te richten.
- Beperkte kosten; de kosten van IaaS-oplossingen liggen lager dan bij het beheer van eigen servers.
- Geen afschrijving; je schrijft niet af op de servers en hoeft zelf geen zorg te dragen voor het vervangen hiervan.
Nadelen
- Technische kennis over het beheer van servers is een vereiste voor IaaS-oplossingen.
In de praktijk combinatie van verschillende platforms
In de praktijk kiezen organisaties, maar ook particulieren vaak voor een combinatie van verschillende soorten cloud platforms. Denk aan Software as a Service voor het Office365-pakket wat je gebruikt, of het pakket voor de boekhouding. Naast deze SaaS-diensten gebruik je een IaaS-oplossing om een aantal virtuele machines te kunnen laten draaien. Deze virtuele machines gebruik je bijvoorbeeld voor het testen van applicaties die je zelf ontwikkeld hebt, of je zet deze virtuele machines in om Bring Your Own Device mogelijk te maken binnen de organisatie.
Overigens wordt niet alleen door zakelijke partijen gebruik gemaakt van IaaS, PaaS en SaaS. Ook particulieren gebruiken tal van SaaS-oplossingen, zonder dat zij dit soms in de gaten hebben. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het gebruik van Office365, maar ook aan Google Drive, Gmail en bijvoorbeeld Outlook.
SaaS-oplossing laten ontwikkelen
Scrumble is jouw partner op het gebied van de ontwikkeling van SaaS-oplossingen. Gebruik de oplossingen intern, of bied deze aan bij particuliere consumenten. De keuze voor SaaS-oplossingen boven on-premise applicaties biedt verschillende voordelen. Zo zijn SaaS-oplossingen schaalbaar en kun je met verschillende add-ons werken, waarmee consumenten hun pakket binnen de SaaS-oplossing verder uit kunnen breiden.