Introductie tot Smart Logistics: wat is het en hoe helpt het mij verder?

Logistieke processen efficiënter inrichten, om in minder stappen meer waarde te kunnen leveren aan een afnemer. Het is een beknopte omschrijving van Smart Logistics. Logistiek is overal. Van het aanleveren van de eerste onderdelen, tot het distribueren van het uiteindelijke product naar de consument. Het maakt de optimalisatie van logistieke processen bijzonder interessant, omdat de logistieke keten bestaat uit veel stappen. Kleine aanpassingen kunnen daardoor een grote impact hebben. Smart Logistics helpt deze processen anders in te richten, ze slimmer te maken. Doel hiervan is het verbeteren van de wijze waarop de afnemer bediend wordt en tegelijkertijd toewerken naar een duurzamere en efficiëntere logistieke keten.

Smart Logistics gaat hand in hand met maatwerk software oplossingen en Internet of Things. Door verschillende processen te automatiseren middels deze software oplossingen en ze vervolgens aan elkaar te koppelen middels Internet of Things, kan een grote stap richting slimme logistieke oplossingen gezet worden.

Voordelen van Smart Logistics

Inzetten op Smart Logistics levert ondernemers verschillende voordelen op. Smart Logistics helpt logistieke processen slimmer in te richten, om zo de kosten te drukken. Beschikbare capaciteit wordt daarnaast optimaal ingezet, op basis van de reeds vergaarde data over logistieke processen. Het voorkomt op deze manier dat processen vertragen, door een inefficiënte inzet van de capaciteit binnen de organisatie.

Tegelijkertijd biedt Smart Logistics meerwaarde voor de consument. Denk aan de toepassing van track & trace, waar tegenwoordig vrijwel iedere logistieke partij voor kiest. Met track & trace is het voor de consument mogelijk leveringen op de voet te volgen. Zo kan de losplaats tijdig vrijgemaakt worden voor de naderende logistieke partner. Vertragingen worden op deze manier zowel voor de afnemer, als voor de aanbieder voorkomen.

Het efficiënter inrichten van processen, bijvoorbeeld middels automatisering, leidt tot een duurzamere manier van werken. Chauffeurs rijden een optimale route, om nooit onnodig veel brandstof te verspillen. Minder kilometers, minder uitstoot, een beter milieu en klimaat. Orderpicking gaat met meer orders tegelijkertijd in minder tijd, zonder menselijke foutgevoeligheid. Minder capaciteit, minder fouten, minder onnodige kosten en snellere leveringen. Etc.

Smart Logistics toepassen

Smart Logistics is dus erg interessant, maar hoe kan ik hier zelf mee aan de slag gaan? Een belangrijke eerste stap is het in kaart brengen van de logistieke processen binnen je organisatie. Splits het op in de processen rond de opslag van pakketten en de processen rond het vervoer hiervan.

Processen rond het transport van pakketten
Processen gerelateerd aan het vervoer kun je optimaliseren, door in te zetten op efficiëntere routes. Deze routes werden voorheen en worden mogelijk nog steeds met de hand samengesteld. De kans dat een medewerker de meest efficiënte route sneller vindt dan een computer is erg klein. Automatisering helpt een planner binnen een minuut de meest geschikte route uit te stippelen, passend bij de consumenten die bediend moeten worden.

De toepassing van RFID en track & trace zijn een volgende stap. Het helpt de afnemer tijdig een losplaats vrij te maken, waarmee vertragingen voorkomen worden. Tegelijkertijd heb je als logistieke onderneming de mogelijkheid de vloot te volgen. Met RFID is het mogelijk om de voorraad just-in-time aan te vullen.

Slimmere opslag met automatisering processen
Zodra de RFID op een product is uitgelezen, zal automatisch een nieuwe bestelling geplaatst worden bij de leverancier. Het is een hele slimme vorm van asset management. Op deze manier worden voorraden tijdig aangevuld. Tegelijkertijd krijgt de verzender en de ontvanger van het pakket een melding dat deze verwerkt is. Deze toepassing van Smart Logistics wordt door steeds meer logistieke partijen ingezet.

Minder gebruikelijk is de toepassing van robots binnen opslagplaatsen. Met slimme robots is het mogelijk om producten automatisch uit de juiste schappen te laten halen, bij de verwerking van een order. Dit bespaart tijd, verkleint de kans op fouten en maakt dat de kosten gedrukt worden. De verwachting is dat robots de komende jaren steeds vaker zullen worden ingezet.

Logistieke processen slimmer maken? Wij helpen je

Welke digitale ambities heb jij als logistiek partner van een groot aantal afnemers? Maak jij al gebruik van track & trace-oplossingen en ben je op zoek naar kansen om een volgende stap te zetten middels slimme maatwerk software oplossingen voor de logistiek? Scrumble helpt je graag op weg!

Laten we samen in kaart brengen welke logistieke processen binnen jouw organisatie slimmer kunnen worden ingericht. Het helpt afnemers nog beter te bedienen en tegelijkertijd de kosten te drukken. Niet onbelangrijk, Smart Logistics helpt je op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt beperkt door een efficiëntere manier van werken.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is een transport management systeem?

Een transport management systeem (TMS) biedt logistieke bedrijven slimme software-oplossingen voor het efficiënt beheren van goederenvervoer. Lees hoe TMS-software helpt bij transportplanning, vrachtbeheer en datagedreven besluitvorming.

Wat is voorraadbeheer?

Voorraadbeheer optimaliseert de balans tussen snelle levering en minimale opslagkosten, ondersteund door geautomatiseerde systemen voor nauwkeurigheid en efficiëntie.

Wat is cross docking?

Cross docking is een efficiënte logistieke techniek waarbij inkomende goederen direct worden verzonden zonder opslag. Dit proces bespaart tijd en kosten, en verhoogt de klanttevredenheid door snellere leveringen.

12345