Innovatieve oplossingen voor complexe supply chain uitdagingen

Het op effectieve wijze inrichten van het supply chain management binnen organisaties brengt grote uitdagingen met zich mee. Op welke manier kan de samenwerking tussen interne afdelingen en externe leveranciers geoptimaliseerd worden? Waar binnen de supply chain van de organisatie kunnen processtappen versneld of zelfs weggenomen worden om een kortere time-to-market te realiseren? Dat laatste is steeds belangrijker, nu de consument hogere eisen stelt aan de snelheid waarmee bestellingen geleverd worden.

Middels verschillende innovatieve, technologische oplossingen is het mogelijk om het supply chain management te vereenvoudigen. Neem bijvoorbeeld maatwerk software die bijdraagt aan het optimaliseren van de efficiëntie van de hele keten. In dit artikel neem ik je aan de hand van een recente casus mee langs deze innovatieve oplossingen.

Meerdere supply chains binnen een organisatie

Met Scrumble hebben we Hyped geholpen bij een optimalisatie van de interne supply chain. Wat deze casus zo interessant maakt is het feit dat binnen deze organisatie met meerdere supply chains gewerkt wordt. Enerzijds een supply chain voor de levering van sneakers uit voorraad (consignatie); anderzijds een supply chain voor de aankoop van sneakers via particulieren, om deze vervolgens opnieuw te verkopen (resell).

Naast het feit dat deze organisatie met een dubbele supply chain werkt, zijn uitgebreide checks op de authenticiteit van de geleverde sneakers essentieel binnen dit proces.

Maatwerk software oplossing met verschillende systemen

Om deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden is gekozen voor maatwerk software, waarop verschillende bestaande systemen zijn aangesloten. Een eerste stap hierbij was de integratie van een geavanceerd scansysteem. Dit systeem kent een koppeling met moderne Casio scanners. De scanners scannen de barcodes op het product en identificeert aan de hand van de maatwerk software achter het systeem de volgende stap in het proces. Het voorkomt dat checks dubbel of helemaal niet worden uitgevoerd.

Barcodes spelen een essentiële rol in de processen

De barcodes spelen bij Hyped een cruciale rol in het supply chain management. Een sneaker die binnenkomt wordt middels een Zebra WiFi printer van een unieke barcode voorzien. Op deze manier zijn producten direct traceerbaar. Een specifiek voordeel voor de Zebra WiFi printer is dat deze zeer snel werkt. Het voorkomt onnodige vertragingen in de supply chain.

Nadat een sneaker van een barcode voorzien is, wordt deze toegevoegd aan de schappen in het magazijn. Ook de stellingen binnen het magazijn bevatten een barcode. Het resulteert in een situatie waarin producten heel eenvoudig teruggevonden kunnen worden. Orderpicking kan op deze wijze worden versneld.

Integratie met andere systemen

Vanuit de ontwikkelde maatwerk software is een integratie opgezet met verschillende externe systemen. Denk bijvoorbeeld aan een integratie met Shopware software. Het maakt het mogelijk om product- en orderstromen realtime te synchroniseren. Zo wordt voorkomen dat een consument een product bestelt, wat niet meer op voorraad blijkt te zijn bij de verwerking van deze order.

Ook is gekozen voor een integratie tussen de maatwerk software en de API van Boekuwzending. Op deze manier worden de huidige processen rond de verzending van bestellingen versneld.

Uitdagingen op het gebied van supply chains

De casus van Hyped geeft een goed beeld van de uitdagingen die organisaties tegenkomen bij een optimalisatie van hun supply chain. Het traceerbaar maken van producten, het delen van data over het verwerkingsproces rond bestellingen met klanten en bijvoorbeeld het opzetten van meerdere losse supply chains is uitdagend.

Zeker naarmate de organisatie groeit en het volume van bestellingen toeneemt, is het van groot belang dergelijke zaken te hebben ingericht. Een beperkte traceerbaarheid van producten kan ertoe leiden dat bestellingen niet of niet op tijd worden afgeleverd, dat producten uit het zicht verdwijnen en jaren in de schappen van het magazijn blijven liggen, enzovoorts.

Ook het werken met verschillende locaties en vestigingen kan een supply chain al snel ingewikkeld maken. Met maatwerk software is het mogelijk om zicht te houden op de voortgang van productieprocessen. Waar bevindt een product zich in het proces? Wanneer wordt het product van een locatie A naar een locatie B gebracht voor de volgende stappen in het proces? Wat betekent dit voor de benodigde capaciteit op deze locatie B? Het zijn vragen die je kunt beantwoorden met software.

Supply chain management begint bij een analyse

Analyses gebruiken, het liefst op basis van data, helpt processen doelgericht te verbeteren. Maatwerk software ontwikkeling heeft daarnaast pas nut, wanneer het supply chain management van jouw organisatie helder in kaart gebracht is. De casus bij Hyped laat zien dat een uitgebreide analyse leidt tot de ontwikkeling van maatwerk software, naadloos aansluitend bij de uitdagingen die men onderkende.

Tegen welke uitdagingen op het gebied van het verbeteren van de efficiëntie van jouw supply chain management loop jij aan? Wat zijn momenteel de grootste knelpunten in het supply chain management van je organisatie? Waar is de kans op fouten of bijvoorbeeld vertragingen in de huidige processen het grootst?

Door het huidige supply chain management in kaart te brengen, kan doelgericht gezocht worden naar mogelijkheden om processen middels maatwerk software te verbeteren.

Maak het gebruik van bestaande software inzichtelijk

Niet alleen is het zaak om de inrichting van de supply chain binnen je organisatie in kaart te brengen. Kijk ook naar de bestaande software in het IT-landschap. Welke van deze applicaties bieden koppelingen (bijvoorbeeld via API’s) aan met de nieuw te ontwikkelen maatwerk software? Door systemen met elkaar te verbinden worden datastromen geoptimaliseerd. Data uit het ene systeem is realtime zichtbaar in het andere. Denk nog eens terug aan het voorbeeld, waarbij de actuele voorraad getoond wordt op de website van Hyped.

Door datastromen te automatiseren wordt de foutmarge verlaagd. Het komt daarbij de efficiëntie van processen ten goede. Mensen hoeven data uit het ene systeem straks niet langer handmatig in te voeren in de op maat gemaakte software. Wie wil er geen tijd overhouden voor andere belangrijke taken?

Investeren in het ontwikkelen van nieuwe koppelingen

Naast de mogelijkheid om bestaande datastromen te automatiseren middels API-verbindingen, kun je er ook voor kiezen om nieuwe koppelingen te ontwikkelen. Kies bijvoorbeeld voor het koppelen van webshop software met een online boekhoudsysteem, met het systeem van een logistiek partner, enzovoorts.

Ik bied je graag inzicht in de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt, bij het ontwikkelen van dergelijke integraties tussen de software van verschillende partijen.

Van een prototype naar maatwerk software

Nadat het bestaande supply chain management inzichtelijk is gemaakt, kan begonnen worden aan de ontwikkeling van maatwerk software. Dit begint vaak bij het uitdenken van een eerste prototype. Het voordeel van prototypes is de mogelijkheid om heel laagdrempelig aanpassingen door te voeren, nog voordat er veel code geschreven is.

Feedback ophalen bij gebruikers draagt bij aan een optimalisatie van de toegevoegde waarde van deze maatwerk software. Doel hierbij is het creëren van een situatie waarin de ontwikkelde software perfect aansluit bij de behoeften van een eindgebruiker.

Samen aan de slag met het verbeteren van je supply chain management

Ben je benieuwd welk effect het implementeren van maatwerk software kan hebben op jouw supply chain management? Wil je weten welke vormen van automatisering bijdragen aan het efficiënter inrichten van de supply chain? Ik maak graag nader kennis met je, om de verschillende mogelijkheden te bespreken. De koffie staat warm, wanneer spreken we elkaar?

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Bedrijfstransformatie, Maatwerk software, Charterportaal

De kracht van test-driven development in maatwerk software

TDD, oftewel test-driven development, begint met tests vóór code, verifieert opdrachtgeversverwachtingen via unit tests om maatwerksoftware te optimaliseren; Scrumble demonstreert TDD's toepassing in custom softwareontwikkeling.

12345