Introductie tot Smart Industry: wat is het en hoe helpt het mij verder?

Smart Industry, ook wel Industry 4.0 genoemd, is een ontwikkeling binnen de industriële sector waar we middenin zitten. Onderdeel van deze slimme industrie is de toepassing van Internet of Things en bijvoorbeeld cloud computing. Door verschillende systemen met elkaar te laten communiceren, data te vergaren en processen te automatiseren worden fabrieken op een hele nieuwe manier ingericht. Een fabriek is niet langer een gebouw waar producten van de ene machine naar de andere machine worden verplaatst, het is een slimme fabriek geworden. In deze slimme fabrieken worden machines gekoppeld en wordt voortdurend data over het productieproces uitgelezen. Het is een gestroomlijnd proces geworden, in plaats van meerdere losse processen.

Wat betekent Smart Industry voor jou? Op welke manier kun je profiteren van de mogelijkheden die deze Industry 4.0 je biedt? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Smart Industry nader toegelicht

In de basis komt Smart Industry neer op het optimaal inzetten van een combinatie van automatisering en digitalisering in de maakindustrie. Onderdeel van deze digitalisering is het op efficiënte wijze koppelen van machines, producten en mensen. Deze vorm van digitalisering leidt ertoe dat processen slimmer kunnen worden ingericht, waardoor het productieproces sneller verloopt en goedkoper kan worden uitgevoerd. Kosten worden gedrukt door bijvoorbeeld het restafval wat tijdens dit productieproces vrijkomt tot een minimum te beperken. Een mogelijke uitwerking hiervan is het combineren van de slimme fabriek met bijvoorbeeld 3D printen.

Smart Industry komt voort uit de wens om razendsnel in te kunnen spelen op een wijzigende behoefte. Termen als just-in-time, low-volume/high-complexity en lean werken sluiten hier goed op aan. Bij een groeiende vraag naar specifieke producten, moeten deze producten met een druk op de knop geproduceerd kunnen worden. Andersom wil je voorkomen dat er een grote voorraad wordt aangehouden. Het brengt onnodig hoge kosten met zich mee.

Er is nog meer om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan de toepassing van kunstmatige intelligentie, de risico’s op het gebied van cyber security bij toepassingen uit de Smart Industry, digital twins en bijvoorbeeld smart maintenance.

Toepassing van Smart Industry en slimme fabrieken

Steeds meer organisaties zetten in op Smart Industry en het ombouwen van hun bestaande fabrieken naar slimme fabrieken. Dit is belangrijk om een concurrentievoordeel ten opzichte van concurrenten te kunnen behouden. Des te slimmer, sneller en efficiënter het productieproces wordt ingericht, des te groter zullen de marges zijn. Toch blijkt vaak best lastig om vast te stellen op welke wijze Smart Industry binnen organisaties kan worden ingezet. Digitalisering en automatisering worden als vage begrippen gezien, waarbij niet concreet bepaald kan worden wat er op korte termijn moet veranderen in de productieprocessen.

Inzetten op flexibiliteit in de productielijn
Een belangrijke eerste stap is het in kaart brengen van de volledige productielijn binnen je organisatie. Uit welke stappen en deelprocessen bestaat deze productielijn? Op basis van deze inventarisatie zal het makkelijker worden om vast te stellen binnen welke van deze deelprocessen automatisering mogelijk is. Doel van het optimaliseren van deelprocessen is het verbeteren van de flexibiliteit in de productielijn. Zoals eerder genoemd, wil je als organisatie snel in kunnen spelen op een veranderende vraag.

Haal meer informatie uit vergaarde data
Niet alleen het flexibiliseren van de productielijn is een belangrijke stap richting Industry 4.0 binnen organisaties. Ook data speelt in de smart factory een belangrijke rol. Middels Internet of Things is het mogelijk om verschillende machines aan een centrale database te koppelen. Vergaar data over de productielijn en individuele producten, extraheer relevante gegevens en koppel ze om tot nieuwe inzichten te komen. Data helpt beslissingen te nemen en de productielijn verder te optimaliseren.

Smart factory bouwen? Wij helpen je

Welke digitale ambities heb jij om van je bestaande fabriek een smart factory te maken? Wil je meer doen met de data die je momenteel al vergaard in de productielijn, of wil je juist starten met het vergaren van relevante data? Zoek je naar nieuwe kansen om machines aan elkaar te koppelen?

Belangrijk is de combinatie van innovatieve productietechnologieën in combinatie met geavanceerde, maatwerk software. Scrumble denkt graag met je mee en helpt je het concurrentievoordeel wat je nu hebt te behouden in de toekomst. Slimme, maatwerk software oplossingen helpen je Industry 4.0 toe te passen binnen jouw organisatie. 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is een transport management systeem?

Een transport management systeem (TMS) biedt logistieke bedrijven slimme software-oplossingen voor het efficiënt beheren van goederenvervoer. Lees hoe TMS-software helpt bij transportplanning, vrachtbeheer en datagedreven besluitvorming.

Wat is voorraadbeheer?

Voorraadbeheer optimaliseert de balans tussen snelle levering en minimale opslagkosten, ondersteund door geautomatiseerde systemen voor nauwkeurigheid en efficiëntie.

Wat is cross docking?

Cross docking is een efficiënte logistieke techniek waarbij inkomende goederen direct worden verzonden zonder opslag. Dit proces bespaart tijd en kosten, en verhoogt de klanttevredenheid door snellere leveringen.

12345