Organisaties binnen de logistieke sector hebben baat bij het efficiënter inrichten van de logistieke keten. Niet in de minste plaats als gevolg van de toegenomen verwachtingen van consumenten. Zij willen de levering van hun order real-time kunnen volgen, het liefst via een applicatie op hun smartphone of tablet. Daarbij wensen opdrachtgevers dat het logistieke proces zo voordelig mogelijk doorlopen wordt. Het optimaliseren van de te rijden routes door chauffeurs is daar een onderdeel van.
Maatwerk logistieke software helpt bedrijven binnen deze sector een volgende stap te zetten. Zowel op het gebied van het verbeteren van de efficiëntie van logistieke processen, als op het gebied van de automatisering hiervan. Het automatiseren van bedrijfsprocessen verkleint de foutmarge en maakt dat personeel wat voorheen druk was met administratieve taken veel tijd overhoudt voor taken die er echt toe doen.
In dit artikel vertel ik je meer over het nut van de toepassing van op maat gemaakte logistieke software oplossingen.
Logistieke software voor fleet management
Middels fleet management software vereenvoudig je het beheer over het wagenpark. Dit betekent concreet dat slimme software onder meer helpt bij het uitwerken van de planning en de inzet van vrachtwagens. Ook de tracking van voertuigen vormt een onderdeel van een transport management systeem.
Om vrachtwagens zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten, beschikken veel van deze tools over ingewikkelde algoritmes. Op basis van de uit te voeren opdrachten en beschikbaarheid van chauffeurs en vervoersmiddelen, berekent het algoritme wat de ideale route is bij de verschillende ritten. Het feit dat je deze puzzels niet langer zelf hoeft te leggen, vereenvoudigt de logistieke uitdaging enorm. Daar komt bij dat het een duurzame manier van werken stimuleert; er worden niet onnodig veel kilometers afgelegd bij de uitvoering van logistieke activiteiten.
Data uitwisselen tussen verschillende systemen
Data die binnen zo’n systeem verzameld wordt, kun je uitwisselen met de in het IT-landschap geïmplementeerde ERP-software. Deze software vormt het hart van het landschap; je kunt er naast dat je er het transport management systeem op aansluit, ook tal van andere systemen op aansluiten.
Het uitwisselen van deze data is voornamelijk interessant voor organisaties, die ook een portaal voor consumenten op dit ERP-systeem aansluiten. Zo is het voor de consument mogelijk om de voortgang van het logistieke proces real-time te volgen.
Digitaliseer het voorraadbeheer
Heeft jouw logistieke bedrijf een eigen magazijn? Onderdeel van de logistieke processen van veel van dit soort bedrijven is het verwerken van binnenkomende- en uitgaande goederen in het voorraadbeheer. Je kunt het voorraadbeheer digitaliseren. Op het moment dat binnenkomende goederen gescand worden, voegt het systeem de voorraad automatisch toe aan deze pooling.
Door de tool, net als de software voor het beheer van je wagenpark, te koppelen aan een ERP-systeem is het mogelijk om deze informatie direct door te geven aan bijvoorbeeld een webshop. Of werk de informatie in het portaal voor afnemers automatisch bij met een dergelijke integratie van systemen.
Automatisering van de financiële administratie
Nadat het transport van goederen succesvol uitgevoerd is, wil je zo snel mogelijk een factuur naar de opdrachtgever kunnen sturen. Voorheen werd dit vaak handmatig gedaan, waarbij de financiële afdeling de data van de chauffeur handmatig op de factuur verwerkte. Tegenwoordig kun je slimmer werken, om zo veel tijd te besparen. Denk aan het benutten van de mogelijke koppelingen tussen een online boekhoudsysteem en je ERP-software.
Op het moment dat het transport is afgerond, geeft de chauffeur dit door via zijn boordcomputer. De data uit de boordcomputer wordt via het ERP-systeem naar het boekhoudpakket doorgestuurd. In het boekhoudpakket staat de factuur al klaar. De financiële afdeling van je logistieke bedrijf hoeft deze slechts nog te accorderen en te verzenden.
Door het gehele logistieke proces op deze manier te automatiseren en stroomlijnen wordt niet alleen veel tijd bespaard. Denk ook aan de daling in de foutmarge. Data staat voortaan nog maar op één plek, waarbij het verwerken hiervan voor het bijhouden van de voorraad of bijvoorbeeld het opstellen van de factuur grotendeels automatisch verloopt.
Maatwerk vs. bestaande systemen
Bij het automatiseren van processen in de logistieke sector heeft men keuze tussen maatwerk software en bestaande systemen. De keuze voor maatwerk software biedt verschillende voordelen. Zo wordt een dergelijk systeem ontwikkeld op basis van de specifieke wensen van jouw medewerkers en bijvoorbeeld afnemers. Daar waar bestaande producten vaak net te weinig, of juist veel te veel functionaliteiten bevatten. Het maakt het gebruik van dergelijke tools onnodig ingewikkeld.
Een ander belangrijk voordeel van maatwerk software is de mogelijkheid om op termijn extra functionaliteiten toe te voegen, bij wijzigende behoeften van je medewerkers. Ook nieuwe trends binnen de markt kunnen vragen om veranderingen in de voor jouw organisatie ontwikkelde maatwerk software. Je wilt in zo’n geval niet afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de leverancier van bestaande producten inspeelt op deze trends.
Aan de slag met de uitdagingen binnen jouw organisatie
Tegen welke uitdagingen loopt jouw logistieke bedrijf aan, als het aankomt op de automatisering en het efficiënter inrichten van logistieke processen? Ik ga graag eens met je om tafel om deze uitdagingen door te spreken en te kijken hoe een maatwerk product of het met elkaar integreren van verschillende systemen in de cloud jouw organisatie verder kan helpen.