Smart warehousing: magazijn automatiseren met slimme technologieën

Smart logistics, smart industry, smart warehousing. We zitten midden in de vierde industriële revolutie waarin slimme technieken en systemen, zoals robotisering, kunstmatige intelligentie (AI), big data en Internet of Things (IoT) ervoor zorgen dat we efficiënter, sneller, veiliger en duurzamer kunnen werken. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de wereldwijde corona pandemie heeft sommige ontwikkelingen zelfs in een extra stroomversnelling gebracht. Zo nam de e-commerce een vogelvlucht door de enorme toename van online bestellingen. Dit zorgde niet alleen voor een extra boost voor webshops en de transportsector, maar het legde ook kwetsbaarheden bloot, zoals de afhankelijkheid van toeleveranciers buiten Nederland of Europa, het tekort aan belangrijke grondstoffen en de verbeterslagen die we nog kunnen maken in efficiency in de supply chain. Des te meer reden om te zorgen voor een ultiem slim magazijn, dat o.a. vraagpieken in de toekomst kan voorspellen, planningen optimaliseert én processen van logistiek en transport haarfijn op elkaar afstemt, ofwel Smart Warehousing.

Wat is Smart Warehousing?

Smart warehousing gaat over het slim inrichten en optimaliseren van processen in je magazijn om op die manier een magazijn volledig te automatiseren. Denk aan slimme orderpicksystemen, die de meest efficiënte looproutes aan magazijnmedewerkers tonen en het voorraadbeheer direct aanpassen of robots die de orders naar de verpakkingsafdeling brengen en automatische alerts sturen naar de afdeling inkoop en de administratie. Data speelt hierin een grote rol. Door data te analyseren kunnen we bijvoorbeeld planningen optimaliseren, voorraden efficiënt beheren en klanten informeren over levertijden. Om dit allemaal mogelijk te maken en te blijven innoveren, moeten we ook de software erachter blijven doorontwikkelen. Met Machine Learning en Artificial Intelligence zullen we in de toekomst de meest complexe uitdagingen gaan oplossen. De ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor de industrie van de toekomst. Net als de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de logistieke en transportsector. Om in 2050 te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen, moeten we de CO2 uitstoot drastisch verminderen. Ook hier zijn slimme oplossingen voor nodig, zoals minder (lege) kilometers, beter en slimmer combineren van ladingen (bijvoorbeeld via deelplatforms) en samenwerking in de keten.

Van Smart Warehousing naar Intelligent Warehousing

Om samen te kunnen werken in de keten zijn digitale verbindingen cruciaal. Mobiele logistieke apps en platforms zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat klanten 24/7 orders kunnen plaatsen, hun order kunnen volgen en alle informatie transparant is. Ook financiële processen tussen klant, leverancier en dienstverlener dienen optimaal op elkaar te worden afgestemd. Via deelplatforms kunnen logistieke bedrijven vraag en aanbod van ladingen op elkaar afstemmen. Leegrijden hoeft niet meer. Maar om dit allemaal te organiseren moet je software systemen aan elkaar koppelen, zodat je data met elkaar kunt delen. Data wordt tot nu toe vooral ingezet om processen te optimaliseren en klanten te informeren, maar de verwachting is dat dit de komende jaren zal verschuiven en dat steeds meer logistieke bedrijven data zullen inzetten als verdienmodel. Bijvoorbeeld door er risico analyses mee uit te voeren of voorspellende analyses. Logistieke bedrijven kunnen zich daarmee in de toekomst voorbereiden op extreme vraagpieken, zoals we die het afgelopen jaar hebben gezien door corona. Dit vraagt om flexibiliteit, aanpassingsvermogen en warehouse software dat processen automatiseert en de efficiëntie verhoogt. We zullen moeten doorgroeien van een slim magazijn naar een intelligent magazijn.

Van WMS naar cobots

De behoefte aan innovatie is enorm groot in de logistieke sector. De meeste logistieke bedrijven maken al gebruik van een Warehouse Management Systeem (WMS). Maar sluit de software nog aan op je bedrijfsvoering? De meeste taken die te maken hebben met magazijnbeheer kun je automatiseren. Het is slechts een kleine stap naar slimme integraties met verschillende softwarepakketten, zelfrijdende heftrucks, cobots of augmented reality. Mobiele robots die zelfstandig naar de productielijn rijden, zijn onvermoeibaar, rijden een constant tempo en hebben veiligheidssensoren, waardoor ongelukken voorkomen worden. Het ultieme slimme magazijn is bijna volledig geautomatiseerd, heeft de juiste mensen op de juiste plekken en maakt alleen nog maar verwaarloosbare fouten. Een smart warehouse zorgt voor efficiëntie, inzicht en flexibiliteit en kun je creëren door te investeren in datagericht werken, automatisering en connectiviteit met slimme machines.

Een automatisch magazijn zorgt ervoor dat je sneller, efficiënter, veiliger en duurzamer kunt werken. Wil jij weten hoe jij jouw magazijn slimmer kunt maken? Een eerste stap hoeft niet direct te betekenen dat je jouw magazijn volledig robotiseert. Wij denken graag met je mee in praktische stappen om jouw magazijn te automatiseren.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345