Klantenservice automatiseren met een klantportaal in de logistiek

Digitalisering en automatisering raakt steeds meer sectoren. Ook binnen de logistieke sector zoeken organisaties voortdurend naar mogelijkheden om processen te versnellen middels automatisering.

Sinds het ontstaan van het computertijdperk hebben we continu gigantische veranderingen gezien. De initiële focus lag op meer procesmatige verbeteringen, bijvoorbeeld via de Lean gedachte. Maar met de tijd versnelde de trein van innovatie op hoog tempo: we zagen de opkomst van de eerste simpele tools, gevolgd door ERP-systemen die een breed scala aan bedrijfsfuncties omvatten. Vervolgens werd e-commerce de norm, wat de manier waarop we spullen kopen, verkopen en vervoeren radicaal veranderde.

Nu, in ons moderne tijdperk, hoeven we vaak niet eens meer uit onze stoel te komen. De verregaande digitalisering heeft ons compleet ontzorgd. We zijn gewend geraakt aan een hoog niveau van inzicht, leverbetrouwbaarheid en gemak. Tot het allerlaatste moment kunnen we levertijden en locaties wijzigen. En deze verwachting van flexibiliteit, transparantie en beschikbaarheid, ooit de norm voor B2C, is nu ook de standaard voor B2B.

De kracht van klantportalen in de logistiek

Hier komt het klantportaal in beeld. Klantportalen vormen een cruciale schakel in deze digitale transformatie. Ze bieden klanten directe toegang tot essentiële informatie zoals orderstatus, voorraadstanden en rapportages. Klantportalen stellen bedrijven in staat om klanten een niveau van inzicht, betrouwbaarheid en gemak te bieden dat nu in veel sectoren wordt verwacht.

Door het aanbieden van een klantportaal kunnen logistieke bedrijven:

  • Inzicht garanderen: Klanten kunnen de voortgang van hun bestelling in real-time volgen.
  • Onafhankelijkheid bieden: Klanten kunnen zelf wijzigingen aanbrengen in bestellingen, adressen aanpassen en specifieke leveringsvoorkeuren instellen zonder tussenkomst van een servicemedewerker.
  • Integreren met andere systemen: Een goed klantportaal kan naadloos worden geïntegreerd met bestaande ERP-, WMS- en TMS-systemen, waardoor een holistisch beeld ontstaat voor zowel het bedrijf als de klant.
  • Feedback verzamelen: Portalen kunnen feedbacktools bevatten waarmee klanten waardevolle feedback kunnen geven, wat bedrijven helpt hun product en service te verbeteren.

Om in deze steeds competitievere markt voorop te blijven lopen, is het essentieel voor bedrijven om deze digitale transformatie met beide handen aan te grijpen en de kracht van klantportalen in de logistiek te omarmen.

Innovatieve klantportalen in de logistiek

Hieronder zijn een paar voorbeelden van hoe klantportalen worden gebruikt om de operationele efficiëntie en klanttevredenheid te verhogen:
 

1. Geavanceerde self-service portalen

In de hedendaagse logistieke wereld zien we portalen waarmee klanten zelf hun orders kunnen invoeren, een volledig overzicht krijgen van hun zendingen, bijbehorende documenten, adreslabels en zelfs hun facturen. Deze portalen bieden een toegevoegde waarde, omdat klanten ook hun voorraad kunnen managen en de hele in- en uitgaande goederenstroom kunnen overzien. Wat deze oplossingen zo krachtig maakt, is het vermogen om verschillende tools en functies te integreren, zoals e-mailnotificaties, labelgeneratie en koppelingen via API’s. De gebruiksvriendelijkheid van deze systemen bespaart tijd en maakt datagestuurde besluitvorming mogelijk, wat essentieel is in een snelle logistieke omgeving.
 

2. Dockplanning portalen:

Omdat WMS-systemen hierin vaak tekortschieten, kan er een op maat gemaakt dockplanning portaal worden ontwikkeld waarmee klanten op basis van hun ordergegevens en verwachte palletaantallen hun tijdslots kunnen bepalen. Deze portalen zijn ontworpen om congestie bij laad- en losperrons te verminderen, wachttijden en daarmee samenhangende kosten te beperken, en algemene rust in het inbound proces te creëren. Door voorspelbaarheid in de time slot planning kunnen magazijnen en andere faciliteiten zich tevens beter voorbereiden op de komst van zendingen.
 

3. B2B bestelportalen

Met de groei van digitale transacties in de B2B-wereld zien we portalen die het bestellen van goederen stroomlijnen. Deze bestelportalen zijn meer dan simpele winkelwagentjes; ze bieden geoptimaliseerde bestelprocessen die zowel de klant als de leverancier ten goede komen, omdat ze volledig gepersonaliseerd kunnen worden, bijvoorbeeld met bedrijfsspecifieke prijzen. Gebruiksgemak is hierbij van het grootste belang, waarbij integraties ervoor zorgen dat het bestelproces naadloos verloopt. Zo kunnen klanten en accountmanagers bijvoorbeeld gezamenlijk productconfiguraties aanpassen, wat leidt tot kortere leveringstijden, betere voorraadoptimalisatie en een algemeen verbeterde klantervaring.
 

4. Charterportalen

In een omgeving waar samenwerking cruciaal is, zien we portalen die specifiek zijn ontworpen om de samenwerking met medewerkers of partners, zoals charterbedrijven te verbeteren. Zo’n charterportaal biedt een eenduidig overzicht van ritten, vergemakkelijkt bevestigingsprocessen en laat chauffeurs hun diensten factureren met één klik. Dit systeem verbetert de samenwerking met charters en zorgt voor een naadloze afwikkeling van facturen.
 

Hogere service levels door inzet van een klantportaal

Veel bedrijven lopen nog achter op deze norm, maar met de juiste software en mindset kunnen ze de kloof overbruggen en een gouden standaard in hun klantenservice realiseren. We leven in een tijdperk waarin technologie en de mens niet afzonderlijk van elkaar opereren, maar hand in hand gaan om de ultieme klantbeleving te creëren. Klantportalen zijn hierin het antwoord.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Bedrijfstransformatie, Maatwerk software, Charterportaal

De kracht van test-driven development in maatwerk software

TDD, oftewel test-driven development, begint met tests vóór code, verifieert opdrachtgeversverwachtingen via unit tests om maatwerksoftware te optimaliseren; Scrumble demonstreert TDD's toepassing in custom softwareontwikkeling.

12345