HOTIQ

Op het moderne HOTIQ reisplatform boek je authentieke vakanties in bijzondere omgevingen.

“Scrumble heeft vanaf het begin goed meegedacht over de slimst mogelijke technische aanpak bij het bouwen aan HOTIQ. Dankzij het samenspel tussen Scrumble en HOTIQ is een snel, robuust en tegelijkertijd flexibel platform ontstaan.”

– Remco Bergwerff, Commercial Director & Founder


HOTIQ is een uniek concept van Pelikaan Reizen. Een organisatie die een shift voorzag in het koopgedrag van hun bezoekers. De nieuwe, ‘post-Corona-consument’, heeft andere voorkeuren voor zijn of haar vakantiebestemming. Grote hotelketens zijn in het platform vervangen met kleine, kwalitatieve (boetiek)hotels. Fantastische accommodaties die tevens hand in hand gaan met zowel vliegreis, autohuur en ervaringen. Het bureau koos Scrumble als partner om het concept ‘handen en voeten’ te geven.

Optimale gebruikerservaring

Een HOTIQ gebruiker laat zich verrassen en inspireren door het frisse aanbod. De nieuwe doelgroep van HOTIQ is een jongere doelgroep en het platform dient dan ook aan te sluiten bij deze groep. Het platform heeft daarom een simpele en moderne uitstraling die intuïtief is voor de gebruiker en heeft de nieuwste technologieën geïntegreerd voor een razendsnelle zoekresultaten. Om ervoor te zorgen dat het platform intuïtief werkt is er rekening gehouden met belangrijke ‘User Experience (UX) best practices’, ofwel de fundamentele principes voor een fijne gebruikerservaring, waarmee we een zo soepel mogelijke flow door het platform kunnen garanderen. Het zoeken, vergelijken en boeken van reisjes is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Een tweetal voorbeelden hoe het reisplatform een optimale gebruikerservaring biedt:

Solr integratie

De technische uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat er effectief gezocht en gefilterd kan worden over alle data? (Op tijd van schrijven gaat het over ±2 miljoen combinaties van vakantiepakketten). Hiervoor hebben we Solr gebruikt. De integratie met deze high-tech NoSQL database zorgt voor supersnelle filtering op basis van reisduur, vertrekdatum, categorie, prijs, locatie en meer. Deze technologie zorgt ervoor dat we in minder dan 100 milliseconden, grote datasets kunnen doorzoeken om razendsnel jouw potentiële reis te tonen. Naast het zoeken en filteren van reizen is ook het ophalen van de prijzen van een reis vele malen sneller dan bestaande reisplatforms (in ±2 sec t.o.v. bestaande platforms in ±17 sec).

React front-end

React is al heel lang een favoriet op het gebied van front-end frameworks. Dit is omdat ontwikkelaars met React extreem snelle, interactieve user interfaces (UIs) voor web apps kunnen maken. UIs die flexibel (reactief) zijn in dynamische webomgevingen waar veel data veranderingen plaatsvinden. We gebruiken dit framework in combinatie met slimme, lokale caching (opslaan) van pagina’s, waardoor als je de pagina opnieuw laadt, er geen communicatie meer plaats hoeft te vinden tussen de applicatie en de server (de pagina wordt onmiddellijk geladen).

Technieken als deze dragen bij aan een fijne gebruikservaring, omdat een gebruiker niet afgeleid hoeft te worden door een trage website tijdens het boekingsproces.

Volledige beheerbaarheid

Een reisplatform is pas echt schaalbaar en onderhoudbaar als het team van HOTIQ niet continu afhankelijk is van software ontwikkelaars voor het doorvoeren van aanpassingen. Het platform beschikt daarom aan de achterkant over een volledig beheersysteem inclusief CMS, waarmee accommodaties, bestemmingen, verschillende SEO instellingen en inzichten gegenereerd en beheerd kunnen worden. 

 

Een voorbeeld

HOTIQ maakt nu gebruik van een aantal bestemmingen (landen). Mochten zij op een later moment beslissen naast de gebruikelijke, extra bestemmingen toe te willen voegen, is dat geen enkel probleem. Met het admin systeem beheren ze zelfs landen, regio’s, steden en vliegvelden. 

 

API koppelingen

Om realtime de prijzen en beschikbaarheid van accommodaties, vluchten, auto’s en ervaringen weer te kunnen geven, dient het platform te praten met externe systemen. Het platform maakt daarvoor gebruik van koppelingen met verschillende API’s, waaronder die van Transavia voor de mogelijke vluchten. Het systeem combineert dus data van verschillende API’s, het interne beheersysteem en de keuze van de gebruiker tot een voor jou gepersonaliseerd reispakket. Ook dit wordt beheerd door HOTIQ zelf. 

Het resultaat

HOTIQ; een modern reisplatform die dankzij goed doordachte marketingstrategie, ontwerpen en cutting-edge technologieën de gebruikers optimaal faciliteert in het het vinden van hun ideale vakantiebestemming.

Bekijk de website hier: www.hotiq.nl