Even brainstormen?
Canon
Een moderne SaaS applicatie dat teams in staat stelt om snel procesverbeteringen door te voeren.
“Precies de samenwerking die we zochten. Een jong, professioneel bedrijf dat meedenkt, wensen goed vertaalt, prettig en no nonsense is in omgang, en waar duidelijke afspraken mee te maken zijn.”
– Sanne Smeets – Program Manager Lean Academy
Canon Production Printing gelooft in de bewezen Japanse lean filosofie voor het snel en eenvoudig doorvoeren van procesverbeteringen. Dat zie je onder andere terug in de manier van werken in de assemblagehallen van hun printers. Canon wilt een cultuur creëren waarin medewerkers betrokken zijn bij het bedenken en implementeren van verbeteringen in het assemblageproces.
Quick & Easy
Om deze verbeteringscultuur te omarmen heeft Canon de Quick & Easy Kaizen (QEK) applicatie ontwikkeld. De applicatie maakt het mogelijk voor engineers en operators om via een 4-staps proces verbeteringen door te voeren. Jaarlijks worden er meer dan 1200 verbeteringen doorgevoerd. Structuur, overzicht en controle is daarom erg belangrijk.
Bij de QEK-zuil kunnen medewerkers verbetermogelijkheden vastleggen in de applicatie.
Claimen van domeinexpertise
De applicatie is intern al een succes gebleken, maar ook andere bedrijven hebben interesse getoond in het concept. Voor de engineers van Canon Production Printing is dit een uitgelezen kans om domeinexpertise te claimen, mede door de software bij andere bedrijven te implementeren en het in te zetten bij Kaizen trainingen. Voordat zij naar buiten treden wil de organisatie de bestaande applicatie herbouwen, maar dit keer gemoderniseerd en klaargestoomd voor de trainingen. Schaalbaarheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid zijn daarin van groot belang.
Sneller, beter en als SaaS inzetbaar
De nieuwe Quick & Easy Kaizen (QEK) is nu een SaaS applicatie die ingezet kan worden voor trainingen in andere productiefabrieken. Naast veel verbeteringen in de look ‘n feel, performance en uitbreidbaarheid van de applicatie, zijn er veel onderdelen verrijkt met nieuwe functionaliteiten.
Een voorbeeld hiervan is de image editor. Bij het ontdekken van verbeteringen in het assemblageproces worden foto’s gemaakt die in de software vervolgens bewerkt kunnen worden. Hieraan zijn extra mogelijkheden toegevoegd waardoor ze sneller en duidelijker bewerkt en opgeslagen kunnen worden.
Opgeleverd binnen deadline en budget
Omdat er al een bestaande applicatie was, zijn we direct aan de slag gegaan met het uitkristalliseren van de huidige functionaliteiten en de nieuwe requirements; waar moet het systeem aan voldoen en welke nieuwe behoeftes zijn er die medewerkers bij het gebruik van de applicatie hebben ontdekt. Daarnaast ontbrak nog een ontwerp voor de nieuwe applicatie. Door middel van prototyping hebben we in korte tijd het nieuwe ontwerp gemaakt en gevalideerd met eindgebruikers.
Het feit dat alles kraakhelder gedefinieerd was vanaf het begin van het project, brengt zowel nadelen als voordelen met zich mee. Het nadeel is dat je niet flexibel bent voor nieuwe ingevingen tijdens het ontwikkelen. Het voordeel daarentegen, is dat je afspraken kan maken die nauwkeurig nagekomen kunnen worden. In dit geval was dat een bewuste keuze, die zorgde voor een oplevering binnen de beoogde deadline en binnen het besproken budget.