Hoe maak je software koppelingen met API’s

Nee, een API vind je niet terug in de dierentuin. Alhoewel er ook binnen dierentuinen steeds meer met data en IT-systemen gedaan wordt. Een API-koppeling vormt in de basis de brug tussen verschillende systemen binnen een IT-landschap. Het kan gaan om een interne API, maar bijvoorbeeld ook om koppelingen tussen een intern- en extern IT-systeem. In dit artikel vertel ik je meer over het koppelen van verschillende systemen middels API’s. 

Wat is een API-koppeling? 

API is een afkorting van het Engelse Application Programming Interface. Je komt de API’s tegenwoordig vrijwel binnen ieder IT-landschap tegen, daar de digitale transformatie het aantal gebruikte applicaties in organisaties flink heeft doen laten toenemen. Om het maximale uit deze applicaties te kunnen halen, worden ze steeds vaker aan elkaar gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan een webshop, welke gelinkt zit aan een intern CRM-systeem. Data over consumenten wordt zo op een centrale plek verzameld en hier gekoppeld aan informatie uit andere bronnen. Het biedt managers nieuwe inzichten, op basis waarvan besluiten kunnen worden genomen. 

Zonder API’s zou een geautomatiseerde datastroom tussen verschillende IT-systemen onmogelijk zijn. Gebruikers zouden data handmatig van de ene applicatie in de andere applicatie over moeten zetten. Bepaald niet wenselijk, daar de data zelden actueel is en de kans op fouten toeneemt. 

Technieken voor de ontwikkeling van een API 

Om tot een API te kunnen komen, maken ontwikkelaars gebruik van verschillende technieken. Voorbeelden daarvan zijn Laravel en het API Platform, waar onder meer gewerkt wordt met REST- en GraphQL API’s. Soms hoeft een API niet opnieuw ontwikkeld te worden. Bekende, de vaak grotere applicaties bieden doorgaans een standaard set met API’s aan, waarmee koppelingen met andere systemen gelegd kunnen worden om deze met elkaar te laten communiceren.  

Je kunt een API zien als een soort vertaler, die een verzoek ontvangt van de gebruiker, deze omzet om de opdracht leesbaar te maken voor de aangesloten applicatie en vervolgens het antwoord terugstuurt aan de gebruiker. 

Verschillende soorten API’s van elkaar onderscheiden 

Hoewel er talloze API’s bestaan, standaard en maatwerk, kunnen deze in de basis worden onderverdeeld over drie categorieën. Het gaat om publieke-, partner- en private API’s. Zoals de naam al doet vermoeden is een publieke API voor iedere gebruiker toegankelijk. Onder meer Schiphol, maar bijvoorbeeld ook Gemeente Amsterdam biedt verschillende publieke API’s aan die door ontwikkelaars gebruikt kunnen worden voor hun eigen toepassingen. 

De private API werkt op de precies tegenovergestelde wijze; deze API is uitsluitend bedoeld voor intern gebruik. Het gaat om applicaties die binnen hetzelfde IT-landschap met elkaar communiceren via een API. 

De partner API is niet publiek toegankelijk, maar wordt gebruikt om een applicatie binnen een IT-landschap X te kunnen laten communiceren met een applicatie in een IT-landschap Y. Denk aan een externe partij, die de inkoop verzorgt voor een organisatie. Middels een API krijgt deze externe partij real-time inzage in de beschikbare voorraden van de organisatie. 

Belangrijkste voordelen van API’s 

Het gebruik van API’s binnen de organisatie biedt verschillende voordelen. Belangrijk voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om een real-time en direct informatiestroom te creëren tussen applicaties; data hoeft niet op verschillende plekken te worden opgeslagen om dit te kunnen exporteren naar externe systemen. Een ander voordeel van API’s zit in het gebruiksgemak en de flexibiliteit hiervan. Ontwikkelaars houden bij het ontwerp van een API rekening met standaarden als HTTP en REST. Kleine aanpassingen aan de API maken soms dat je veel meer uit een applicatie kunt halen. API’s kennen een eigen SDLC, System Development Life Cycle, wat betekent dat deze voortdurend kunnen worden doorontwikkeld. 

Zelf aan de slag gaan met het gebruik van API’s 

Wil jij verschillende systemen binnen het IT-landschap van je organisatie aan elkaar koppelen om bijvoorbeeld inzage te krijgen in trends? Probeer je verbinding te leggen met applicaties bij een externe partij? Scrumble helpt je graag bij het ontwikkelen van een API. Onze ontwikkelaars hebben er een ruime ervaring in en denken graag met je mee over de meest geschikte toepassing van API’s. Laten we samen een kop koffie drinken om te kijken hoe we jou op weg kunnen helpen met een maatwerk API. 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345