Hoe schaal je de hosting van jouw software op?

Een groeiende organisatie brengt uitdagingen met zich mee. Denk aan organisatorische wijzigingen, bijvoorbeeld in de vorm van het aantrekken van nieuw personeel, als ook aan vereiste technische aanpassingen. Het IT-landschap van de organisatie wijzigt, de servers waarop applicaties draaien volstaan mogelijk niet meer, enzovoorts. Het uitbreiden of herinrichten van een IT-landschap betekent in sommige gevallen dat de afgenomen hosting moet worden opgeschaald. De meeste bedrijven kiezen voor het afnemen van hosting bij een externe partij, in plaats van servers zelf te onderhouden. Het beheersaspect wordt op deze wijze uit handen genomen, terwijl er vaak nog veel mogelijk is op het gebied van de inrichting van servers.

In dit artikel nemen wij je mee bij het opschalen van de hosting voor jouw organisatie. Wat betekent het opschalen van hosting eigenlijk? Welke mogelijkheden heb je in dit geval? Het zijn typische voorbeelden van vragen waar groeiende organisaties mee zitten.

Hosting wordt in verschillende varianten aangeboden

Voordat je nadenkt over het opschalen van hosting, is het zaak om de huidige inrichting van het IT-landschap in kaart te brengen. Welke applicaties draaien er op de afgenomen hosting? Heb je een of meerdere websites op dit hosting pakket staan? Enzovoorts. Onderdeel van deze inventarisatie is het vaststellen van het type hosting wat je momenteel extern afneemt. Onderscheid wordt doorgaans gemaakt tussen shared webhosting, een VPS en een cloud-omgeving voor het opslaan van bestanden. Zie het als een online harde schijf.

Belangrijk verschil tussen shared webhosting en een virtual private server (VPS) zit in de mate waarin je de server naar je eigen hand kunt zetten. Op een VPS valt veel meer in te stellen, dan bij shared webhosting. Een VPS is als het ware een (virtuele) computer. Dit kun je dus vergelijken met je werk-laptop, waarop je programma’s kunt installeren en instellingen kunt aanpassen, en volledige controle hebt. Bij shared webhosting ben je tot op zekere hoogte afhankelijk van anderen. Je deelt de beschikbare ruimte op een server van de hosting partij met andere bedrijven en particulieren. Wordt hun applicatie of website aangevallen middels een DDoS-aanval? In dat geval kan dit impact hebben op de bereikbaarheid van je eigen applicaties en websites. Zeker voor een groeiende organisatie is dat absoluut niet wenselijk.

Kies voor een virtual private server als bedrijf

Juist om de afhankelijkheid van andere partijen weg te nemen, is het voor groeiende bedrijven verstandig om hun hosting op te schalen naar een virtual private server. Mogelijk heb je dit in het verleden al gedaan en ben je op zoek naar de volgende stap vooruit. Kies bijvoorbeeld voor een snellere server, of een server met een lagere latency. Dit zou je kunnen doen door te kiezen voor een server die dichter in de buurt van je bedrijfslocatie staat. Een lagere latency laat medewerkers applicaties op de hosting nog sneller, soepeler gebruiken.

Schijfruimte opschalen voor verzamelde data
Het opschalen van een VPS kan ook zitten in het verhogen van de beschikbare schijfruimte. Tegenwoordig verzamelen applicaties vele giga- tot zelfs terabytes aan data. Die data wil je niet lokaal opslaan. Immers, data moet vanaf de VPS direct kunnen worden ingeladen in andere onderdelen van het IT-landschap. Een CRM- of ERP-systeem zijn er voorbeelden van. Op basis van de data die in deze systemen geladen wordt, neem je als organisatie beslissingen. De verwachting is dat het nemen van beslissingen op basis van verzamelde data steeds gebruikelijker wordt in de toekomst; data driven decision making.

Scrumble adviseert over het opschalen van hosting

Hosting opschalen brengt uitdagingen met zich mee. Wanneer je van shared webhosting overstapt naar een VPS, betekent dit dat je als organisatie iets moet vinden van de inrichting van zo’n VPS. Wat zijn de belangrijkste factoren om hierbij rekening mee te houden? Is het interessant om te kijken naar een cluster setup, of volstaat een enkele VPS? Moet het platform over de hele wereld snel bereikbaar zijn, of alleen landelijk? Moeten afbeeldingen automatisch gecomprimeerd worden? Specialisten van Scrumble helpen je graag bij dergelijke vraagstukken. Laat ons de diverse opties voor je op een rijtje zetten, zodat je op basis daarvan een weloverwogen keuze kunt maken.

Ben je eerder al overgestapt naar een VPS en probeer je vanaf dat punt op te schalen? Ook in dat geval helpen we je graag. Laten we samen kijken hoe we de latency terug kunnen dringen, hoe de datastroom van de ene applicatie naar de andere verbeterd kan worden, enzovoorts. We hebben de koffie al voor je gezet!

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345