Software herbouwen of doorontwikkelen: de waarom, hoe en wanneer

Kan een andere partij software overnemen en doorontwikkelen?

Ja, meestal wel, maar je moet misschien wel even zoeken naar de juiste partij. Iedere software leverancier werkt namelijk met zijn eigen frameworks en programmeertalen. Met name zijn de programmeertalen die een softwarebureau gebruikt cruciaal en moeten deze aansluiten op de talen van jouw bestaande maatwerk software als je het wilt laten doorontwikkelen. Anders kan je beter zoeken naar een andere leverancier óf de software laten herbouwen (wat in sommige gevallen zelfs een betere keuze kan zijn!). We leggen in dit blog uit hoe dat zit.

Waarom overstappen naar een andere software partner?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom zou je overstappen naar een andere software leverancier? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Veel bedrijven starten een eerste samenwerking met een zelfstandig ict’er, een freelancer. Als het bedrijf groeit, maar de zzp’er blijft een eenpitter dan kan hij wellicht de software vragen (de omvang en complexiteit van uitbreidingen) niet meer aan. Het kan ook voorkomen dat een leverancier ophoudt te bestaan of dat zijn kennis en kunde hun limiet hebben bereikt. Andere reden voor overstappen zouden kunnen zijn dat jouw inhouse it’er een andere baan heeft gevonden, je geen match hebt met je huidige leverancier, de kosten te hoog worden of de ondersteuning niet (meer) aan je verwachtingen voldoet. Veel bedrijven blijven veel te lang hangen bij hun softwareleverancier, omdat overstappen niet altijd eenvoudig lijkt. Dat is niet altijd het val; overstappen is soms goed te doen.

Software doorontwikkelen of herbouwen?

Ga eerst na of je tevreden bent met je huidige software en laat je adviseren over de kwaliteit ervan. Ben je tevreden en is de kwaliteit goed, dan kun je de bestaande software doorontwikkelen en is het niet nodig om de software vanaf de grond af aan opnieuw op te laten bouwen (herbouwen) door je nieuwe software partner. Ga op zoek naar een leverancier die in hetzelfde framework is gespecialiseerd als van je bestaande software (wij werken bijvoorbeeld met het PHP framework Laravel en het JavaScript framework React).

Ben je niet tevreden over je huidige software of is het van lage kwaliteit, dan is dit het moment om na te denken over het herbouwen, ofwel compleet opnieuw opbouwen, van je applicatie, platform of website. Je hebt dan ook de mogelijkheid om over te stappen naar een ander framework, en kan dus verder kijken dan een beperkte selectie partners. Je begint immers vanaf scratch. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je je investering volledig kwijt bent. Doordat er nu namelijk meer bekend is over het systeem, de structuur en logica, kan een ontwikkelaar in korte tijd meer werk verzetten.

Hoe wordt software overgenomen?

Een nieuwe software partner zal altijd eerst een formele of informele kwaliteitsaudit doen. Hoe zit de software in elkaar? Hoe is het geschreven? Is de code logisch opgebouwd? Klopt de architectuur? In welke programmeertaal is het geschreven? Voldoet het aan de nieuwste technieken en eisen? Etc. Als blijkt dat de softwareleverancier de software kan overnemen, zal het eventueel nog wel gerefactored moeten worden. Dit betekent dat jouw bestaande software eerst zal worden aangepast naar de manier van programmeren van de nieuwe softwareleverancier. Mocht dit over worden geslagen, dan kan het voor nieuwe ontwikkelaars bijvoorbeeld moeilijker zijn om bugs op te sporen. Vanaf dit punt kan er worden doorontwikkeld.

Kun je een SaaS oplossing na laten maken?

Soms stellen bedrijven ook de vraag of we een bestaande SaaS oplossing na kunnen maken. Dat kan. Voordeel hieraan is dat de software dan voortaan van jou is, op maat gemaakt, met al jouw wensen, functionaliteiten en je eigen branding. Je hoeft geen maandbedrag per user meer te betalen, wat aardig in de papieren kan lopen als je bedrijf groeit, en je bent niet meer afhankelijk van de doorontwikkeling van de SaaS aanbieder. Vergelijk het met het leasen of kopen van een auto. Bij leasen profiteer je van onderhoud en verzekeringen die door de leasemaatschappij worden uitgevoerd. Maar je keuze is beperkt en je hebt zelf weinig invloed op het proces. Bij het kopen van een auto kun je zelf kleur, uitvoering en functionaliteiten kiezen. Je mag alles zelf bepalen. Onderhoud of schade komen nu voor eigen rekening, maar de auto is wel jouw eigendom en geheel naar wens. Overigens ben jij nu de eigenaar, dus kan je anderen strikken om gebruik te maken van jouw product tegen een maandelijkse vergoeding.

Wanneer kies je voor overstappen naar een andere software partij?

Doe een Software-APK
Het doorontwikkelen of herbouwen van bestaande software bij een andere softwareleverancier is natuurlijk geen eenvoudige keuze. Als je huidige software partner ermee stopt, dan wordt je gedwongen voor een keuze gesteld, maar vaak is de keuze gebaseerd op de groeiambities die bedrijven hebben. Twijfel je nog of het tijd is om over te stappen? Doe dan onderstaande software-APK.

  • Mopperen medewerkers meer dan 1x per week over een systeem waarmee zij werken?
  • Is er regelmatig sprake van foutmeldingen, storingen of uitval van apparatuur?
  • Is er al langere tijd behoefte aan nieuwe functionaliteiten en krijgt je huidige leverancier het niet bijgebeend?
  • Werkt jouw bedrijf met privacygevoelige data en maak je je wel eens zorgen over de veiligheidsrisico’s hiervan?
  • Ga je komend jaar een nieuw systeem of apparatuur aanschaffen? Of de productie verhogen?
  • Verwacht je een exponentiële groei van het aantal gebruikers of de hoeveelheid data die verwerkt moet worden?
  • Zie je kansen om jouw gebruikte software te laten ontwikkelen en zo een kostenbesparing te realiseren, of zelfs een nieuw verdienmodel?
  • Heb je groeiambities waar digitale technologie een belangrijke rol in speelt?
  • Wil jij de concurrentie een stap voor blijven?

Kon je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden? Stel jezelf dan de volgende vraag: Kunnen of worden bovenstaande issues snel, eenvoudig en betaalbaar opgelost door mijn huidige software partner? Is het antwoord: Nee? Dan is het tijd om na te denken over overstappen.

We denken graag met je mee en voeren, indien gewenst, een grondige software-APK voor je uit.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345