Waarom maatwerk software? De voor- en nadelen op een rij.​

Een goede en terechte vraag die veel bedrijven hebben. Waarom zou je kiezen voor maatwerk software als er ook standaard software beschikbaar is? We weten dat standaard software vaak goedkoper is en een snellere implementatie tijd kent. Dus wat maakt de keuze voor maatwerk software dan toch zo interessant?

Voordelen maatwerk software laten ontwikkelen

1. Maatwerk software kun je aanpassen naar jouw wensen
In maatwerk software kun je alle functionaliteiten verwerken die je nodig hebt, afhankelijk van je budget natuurlijk. Je kunt daarnaast sneller inspelen op veranderingen in de markt door nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Maatwerk software is schaalbaar en groeit mee met jouw organisatie. Je hoeft je dus niet meer aan te passen aan het systeem, maar je kunt het systeem aan laten sluiten op jouw bedrijfsprocessen. Je hoeft dus nooit meer tegen medewerkers te zeggen: ‘het kan nu eenmaal niet anders in dit systeem jongens’. The sky is the limit.

2. Sneller innoveren
Bedrijven die gebruik maken van standaard of bestaande software lopen er vaak tegenaan dat ze moeten wachten op nieuwe features of software updates. Ze zijn afhankelijk van de (snelheid van de) software ontwikkelaar. Bij maatwerk software bepaal je zelf wanneer het tijd is voor doorontwikkeling. Samen met jouw persoonlijke software ontwikkelaar maak je afwegingen en bepaal je zelf de strategie, zodat jouw software altijd up to date is of met veranderingen in jouw organisatie meegaat.   

3. Gebruiksvriendelijk
Software die geschreven is voor jouw bedrijfsprocessen, werkt vanzelfsprekend prettiger en efficiënter. De gebruiksvriendelijkheid van maatwerk software is hoger, omdat de software volledig naar jouw wensen in ingericht. Denk aan software die intuïtief door jouw magazijnmedewerkers of chauffeurs te gebruiken is. Custom fit. Dit is vaak de belangrijkste reden voor klanten/consumenten om voor jouw bedrijf te kiezen. Het is daarom ook voor bedrijven dé reden om voor maatwerk software te kiezen. 

4. Complexere processen
Maatwerk software wordt vaak ingezet voor de complexere bedrijfsprocessen óf voor processen die specifiek op jouw bedrijf gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klantportaal met een persoonlijke omgeving waar klanten hun bestellingen kunnen zien of gegevens kunnen wijzigen. Of een scanner die tijdens het orderpicken direct de voorraad aanpast en een update stuur naar de klant over de status van de bestelling. Maatwerk software kan net dat stapje verder dan standaard software. 

5. Eigen branding
Geen logo van de systeembouwer, maar van je eigen bedrijf. De software kan gebouwd worden in jouw huisstijl met jouw eigen look-and-feel. Alsof je het zelf hebt gebouwd.

6. Systemen op elkaar aan laten sluiten
Standaard software kun je niet altijd aan laten sluiten op jouw huidige software. Het koppelen van systemen die geen API koppelpunt* beschikbaar hebben is vaak erg ingewikkeld. Bij maatwerk software kun je het inrichten zoals je dat zelf wilt en maak je een eigen API waar nodig. Je kunt systemen aan elkaar koppelen, processen automatiseren en applicaties slim laten samenwerken.

*Een API (Application Programming Interface) is een koppelpunt of ingang (connector) voor een ander systeem.      

7. Jij bent de eigenaar
Nu betaal je waarschijnlijk licentiekosten voor de (standaard) software die je gebruikt. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen in de loop der jaren. Overstappen naar een andere leverancier, betekent overstappen naar een compleet nieuw systeem. Die stap is vaak te groot, dus blijf je maar aanmodderen bij je huidige leverancier. Met maatwerk software werkt dat anders. De software kan namelijk van jou zijn. Wil je overstappen naar een andere software ontwikkelaar, dan is dat nog steeds geen pretje, maar vele malen makkelijker. De nieuwe ontwikkelaar moet namelijk wel met jouw systeem uit de voeten kunnen. 

Nadelen van software op maat 
1. Doorlooptijd 

Maatwerk software is software die nog niet op de markt is. Het wordt speciaal voor jouw bedrijf ontwikkeld. Dat betekent vanzelfsprekend een langere doorlooptijd. Niet alleen het ontwikkelen van de software is complexer, maar ook het denkwerk vooraf en de testfase. Standaard software wordt vaak al door veel mensen gebruikt. Kinderziektes zijn er al uit en de software is al door en door getest. Dit zorgt voor lagere kosten en een snellere implementatie. Afhankelijk van het type software dat je laat ontwikkelen kan dit 1 tot 3 maanden kosten voor een Minimum Viable Product (MVP).     

2. Kostbaar
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar we kunnen niet ontkennen dat maatwerk software kostbaarder is dan standaard software. Logisch, want de software wordt volledig naar jouw wensen en behoeften ontwikkeld. Daar gaan veel arbeidsuren in zitten voor de ontwikkelaar(s). Vaak werken meerdere developers aan de maatwerk applicatie en dus kunnen de kosten oplopen. Maatwerk software is dan ook niet voor ieder bedrijf weggelegd. De kosten van maatwerk software verschillen van tienduizend euro tot vijftigduizend euro. Bij de eerste categorie horen relatief simpele webapplicaties, zoals een custom API koppeling, een in functionaliteiten beperkte klantportaal of een planningstool. Bij de tweede categorie kun je denken aan online platform. Een platform maakt een tweezijdige (of zelfs meerzijdige) marktplaatswerking mogelijk, waarbij gebruikers de rol van aanbieder en/of vrager aannemen. De vrager kan bijvoorbeeld een oproep uitzetten voor het oplossen van een probleem waarop meerdere aanbieders kunnen reageren. Bekende voorbeelden zijn Marktplaats, Werkspot en Funda.

Software laten ontwikkelen: conclusie

Standaard software is goedkoper en kent een snellere implementatie, maar maatwerk software zorgt voor meer efficiëntie, productiviteit, flexibiliteit en de mogelijkheid om te groeien met jouw bedrijf.      

Als je dit blog tot het einde hebt gelezen, ben je wellicht serieus in overweging. Bel ons gerust voor een (digitaal) kopje koffie.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345