No code, low code of high code?

Wat is de beste ontwikkelstrategie voor jouw nieuwe web applicatie?

De beste ontwikkelstrategie voor het bouwen van een webapplicatie of mobiele applicatie is afhankelijk van onder andere de mate aan complexiteit en de beoogde ontwikkelsnelheid van de applicatie. Hoe complexer de software, hoe meer expertise er nodig is. Ga je zelf aan de slag en bouw je jouw eigen applicatie of huur je professionele ontwikkelaars in? Denk vooraf goed na over je ontwikkelstrategie, want de keuze is reuze. Daarom helpen we je een beetje op weg. 

No code, low Code, high code (maatwerk)

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelstrategie is het kiezen van de juiste ontwikkelomgeving(en). Hierin zijn kort samengevat drie richtingen: no code, low code en high code. Voor iedere strategie is iets te zeggen. We onderscheiden ze als volgt:

  • No code – eenvoudig in gebruik, ook voor niet-IT’ers.
  • Low code – enige programmeerkennis is wel fijn.
  • High code – voor ervaren ontwikkelaars en complexe toepassingen.

No code

Heb je geen programmeerervaring? Met een no code platform, zoals bijvoorbeeld Betty Blocks, G2, WEM, Airtable, AppSheet, FileMaker, Kintone,… kun je relatief snel en zonder dat er veel kennis voor nodig is (eenvoudige) applicaties bouwen. No code platformen maken vaak gebruik van een appbuilder waarmee je aan de hand van visuele bouwstenen een applicatie in elkaar kunt zetten. Je hebt geen last van ingewikkelde programmeertalen. Met een ‘drag-and-drop’ functionaliteit plaats je intuïtief en gemakkelijk standaard elementen in je applicatie. 

Nadeel van no code platformen is dat je gebonden bent aan de functionaliteiten en bijbehorende beperkingen die het platform biedt. Uitbreidingen daarop kun je als suggestie aandragen bij de ontwikkelaar van het platform, maar pas als die voor een grote groep gebruikers interessant is, zal het platform doorontwikkeld worden. Je hebt daardoor ook geen concurrentievoordeel. Complexe functionaliteiten die naadloos aansluiten op jouw organisatie kun je niet altijd ontwikkelen. 

Vaak wordt een no code platform ingezet om eenvoudige processen van een specifieke afdeling te vereenvoudigen. Denk aan een CRM systeem of een programma waarmee je data kunt analyseren. Meestal is zo’n tool niet erg schaalbaar of organisatiebreed te integreren. No code platformen zijn meestal alleen beschikbaar als cloudservice. Hierdoor is het platform overal en altijd toegankelijk. No code wordt vooral gebruikt door zogenaamde ‘citizen developers’, niet-IT’ers die applicaties ontwikkelen. 

Low code

Is er nog wel een beetje codeer- en modelleerwerk nodig? Dan praten we over low code platformen, zoals Mendix, OutSystems, Salesforce, Kony en Thinkwise,… Deze ontwikkelomgeving zetten bedrijven ook vaak in als zij interne bedrijfsprocessen willen optimaliseren, met name wanneer er meer ‘customizability’ gewenst is dan bij no code. Low code platformen worden bijvoorbeeld vaker gebruikt om verschillende systemen aan elkaar te koppelen. Hierdoor kunnen systemen toch informatie met elkaar uitwisselen zonder dat je hoeft te investeren in nieuwe hard- en software. Dit is technisch wat uitdagender en daarom meer geschikt voor ervaren ontwikkelaars. 

De hoeveelheid code in low code is beperkt. Daardoor zijn applicaties sneller te lanceren dan via het traditionele programmeerwerk. Dat maakt low code applicaties vooral geschikt voor interne toepassingen, zoals een bestelapplicatie om een nieuwe telefoon voor je werk aan te vragen. No code en low code systemen maken gebruik van vaste stijlelementen en een standaard gebruikersinterface. Het is meer configureren dan programmeren. Wil je eigen wensen inbouwen of bijvoorbeeld je eigen huisstijl toepassen, dan zul je moeten overschakelen naar high code. De beveiliging van no code en low code systemen is discutabel. Niet-technische medewerkers die aan de knoppen van kritische systemen zitten, zorgen voor moeilijk overzienbare risico’s.

High code

Wil je een applicatie een eigen look & feel geven? Of moet de software ingewikkelde taken uitvoeren? Dan kom je al snel terecht in het maatwerk. Denk aan een platform waarop je vragers en aanbieders matcht aan de hand van een groot aantal parameters, die tevens gelinkt zijn aan andere systemen. Dit is zo complex en uniek dat je met no code of low code niet ver komt. Het werken met high code platformen, zoals React en Laravel, is alleen weggelegd voor ervaren software developers.

Met passende software voor jouw unieke werkprocessen ben je de concurrentie een stap voor. Je kunt efficiënter werken, een hoger serviceniveau bieden en je snel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Als je een vergelijking maakt tussen maatwerk en standaard software, is standaard software vaak goedkoper, maar minder flexibel en schaalbaar.

Organisaties die kiezen voor applicaties op maat, kiezen om processen efficiënter, soepeler en gebruiksvriendelijker te laten verlopen. In het ontwikkelen van high code gaat logischerwijs meer tijd zitten, en daar is geduld voor nodig. Maar het is ideaal voor organisaties die specifieke oplossingen zoeken voor complexe vraagstukken.

Welke keuze maak je?

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, het type applicatie dat je wilt bouwen, je eigen kennis en natuurlijk je budget. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe complexer de software is, hoe meer code geschreven moet worden. Doe je het verkeerd om en ga je voor complexe processen aan de slag met no code en low code platformen, dan ben je vaak meer tijd (en dus budget) kwijt dan als je het compleet op maat zou doen. Dit komt doordat de developer zich dan moet conformeren aan de standaarden van het platform waarmee hij/zij werkt.

De opties weergegeven op basis van
custom-fit (complexiteit) en snelheid van ontwikkelen.

Bij Scrumble zijn we gespecialiseerd in maatwerk (high code). Onze developers houden namelijk wel van een uitdaging!

 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is fulfilment software?

Fulfilment software optimaliseert het volledige logistieke proces, van voorraadbeheer tot levering. Het verhoogt efficiëntie en klanttevredenheid door processen te automatiseren en systemen te koppelen.

12345