Maakt jouw organisatie al gebruik van een Warehouse Systeem (WMS)? Deze software biedt bedrijven verschillende voordelen, daar processen binnen het magazijn efficiënter uitgevoerd en beheerd kunnen worden. Deze bedrijfsprocessen lopen uiteen van het verwerken van binnenkomende goederen, tot de uitgifte hiervan aan de transporteur. Daartussen bevinden zich tal van andere processen die grote invloed kunnen hebben op de efficiëntie van de manier van werken.
Binnen een WMS systeem wordt ontzettend veel nuttige data opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een realtime inzicht in de beschikbare ruimte en voorraden binnen het magazijn. Ook interessant is de mogelijkheid om een WMS systeem te koppelen met bijvoorbeeld een ERP systeem of een CRM binnen het IT-landschap van de organisatie. In dit artikel neem ik je mee in de voordelen en mogelijkheden van deze vorm van voorraadbeheer en supply chain management.
Groeiend aantal online verkopen verhoogt druk op organisaties
In de afgelopen jaren is de druk op magazijnmedewerkers enorm toegenomen, met een sterk gegroeid aantal online verkopen. Binnenkomende orders moeten op hoog tempo worden verwerkt, met een minimale foutmarge. Het is voor consumenten vervelend te kampen te krijgen met een te laat of verkeerd geleverd product. De verwachting is dat het aantal online verkopen de komende jaren verder stijgt. Reden om bestaande bedrijfs- en logistieke processen efficiënter in te richten met een WMS systeem.
Voorkom stagnatie in de groei door personeelstekorten
Niet alleen de sterke groei in het aantal online verkopen maakt het optimaliseren van de operationele efficiëntie van magazijnen essentieel. Denk ook aan de personeelstekorten waarmee veel bedrijven momenteel kampen. De historisch lage werkloosheid maakt het voor organisaties lastig om vacatures gevuld te krijgen. Door in te zetten op automatisering binnen magazijnen kunnen sommige medewerkers elders worden ingezet.
Kleinere kan op menselijke fouten
De automatisering van repetitieve taken die door computers of machines kunnen worden uitgevoerd zorgen er niet alleen voor dat medewerkers elders kunnen worden ingezet. Ook verkleint dit de kans op menselijke fouten aanzienlijk en verhoogt dit de snelheid waarmee dagelijkse taken worden uitgevoerd. Niet onbelangrijk: een machine werkt 24 uur per dag en 7 dagen per week door als dat nodig is.
Optimaliseren van processen binnen magazijnen
Voor veel organisaties is het optimaliseren van bedrijfs- en logistieke processen een van de voornaamste redenen om te kiezen voor de snelle implementatie van een maatwerk WMS systeem. Efficiënter werken maakt dat een groter aantal orders verwerkt kan worden in dezelfde tijd. Neem onze casus voor de webshop Polyestershoppen.
Kleine verdubbeling van het aantal verwerkte orders in een jaar
In deze specifieke casus lukte het ons om het aantal verwerkte orders in een jaar met 76% te verhogen: van 6.841 in juni 2019 naar 12.069 in juni 2020. De groei in het aantal verwerkte orders was niet het enige merkbare verschil voor deze organisatie. Ook merkten zij dat de foutmarge na een jaar merkbaar lager lag: van 5.2% naar 2.2%. Prettig voor de organisatie zelf, maar zeker ook voor de consument.
Deze veranderingen passen bij de voordelen die eerder in dit artikel werden genoemd bij de toepassing van nieuwe technologieën als een modern, maatwerk WMS voor magazijnen. De gedachte dat alleen grote organisaties baat hebben bij zo’n systeem is incorrect, ook kleinere magazijnen profiteren van de voordelen van een WMS.
Niet alleen een WMS voor optimaliseren van processen
Niet alleen de toepassing van een WMS draagt bij aan het verbeteren van de magazijn efficientie. Er wordt steeds vaker gekeken hoe de nieuwste technieken bij kunnen dragen aan het verbeteren van de manier van werken binnen organisaties. Denk bijvoorbeeld ook aan de toepassing van kunstmatige intelligentie of bijvoorbeeld machine learning binnen organisaties om het magazijnbeheer, het voorraadbeheer of logistieke processen te verbeteren.
Of denk aan het inzetten van automatisch geleide voertuigen binnen een magazijn. Op langere termijn kan ook de toepassing van deze voertuigen buiten een magazijn interessant worden, mits deze voertuigen voldoen aan de hoge veiligheidsnormen die hieraan gesteld worden.
Het implementeren van al deze nieuwe technieken maakt dat de productiviteit van medewerkers toeneemt en artikelen sneller aan de consument geleverd kunnen worden.
Bewuste keuze voor maatwerk WMS
Het is niet vreemd dat organisaties bewust kiezen voor een maatwerk WMS, in plaats van voor een bestaande oplossing in de markt. Met een custom made WMS verzekeren organisaties zich van een stukje software, die naadloos aansluit op de wensen en behoeften binnen het bedrijf. Daar komt bij dat men de software mee kan laten groeien met de organisatie. De software kan van regelmatige updates worden voorzien, gebaseerd op veranderende behoeften vanuit medewerkers.
Bij de keuze voor een maatwerk oplossing voor het magazijnbeheer vindt de opslag van data in de cloud plaats. Dit biedt het voordeel dat deze data altijd en vanaf zowel een laptop als bijvoorbeeld mobiele apparaten toegankelijk is. Tegelijkertijd is de kans op het verlies van data veel kleiner; het uitvallen van een laptop heeft geen invloed op de opslag van de data.
Keuze voor bestaande software voor magazijnbeheer vaak inefficiënt
Wanneer je als organisatie voor het gebruik van bestaande software kiest voor de automatisering van het magazijnbeheer loop je al snel tegen verschillende nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat dit type WMS bepaald niet flexibel is. Je bent als magazijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de leveranciers van deze software; zelf heb je er nauwelijks of helemaal geen invloed op. Bij maatwerk software voor het beheren van het magazijn bepaal je zelf welke functionaliteit je op welk moment toevoegt.
Daar komt bij dat het gebruik van bestaande software voor de automatisering van processen binnen je magazijn vaak relatief duur is. In die zin dat deze software over het algemeen tal van functies biedt, die voor jouw magazijn niet relevant zijn. Je betaalt hier echter wel voor! Met maatwerk software betaal je alleen voor de functionaliteit die je ook daadwerkelijk gebruikt.
Een derde reden om voor maatwerk software te kiezen is de aansluiting van deze software op bestaande processen en applicaties in het IT-landschap van de organisatie. Het vergemakkelijkt de implementatie van deze maatwerk software en zorgt dat processen en systemen elkaar versterken, in plaats van in de weg zitten.
Maatwerk koppelingen vanuit een WMS
Eerder las je al dat het interessant is om te kijken naar mogelijkheden, waarmee je een warehouse management systeem kunt koppelen aan bestaande applicaties binnen het IT-landschap. Voorraadbeheer en Enterprise Resource Planning (ERP) zijn elementen die sterk met elkaar samenhangen. Middels Enterprise Resource Planning is het mogelijk om het voorraadbeheer te automatiseren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er middels een geautomatiseerd voorraadbeheer automatisch orders bij leveranciers worden geplaatst, op het moment dat bepaalde producten op beginnen te raken. Zo krijgt de klant nooit te maken met lege schappen binnen een magazijn.
Koppeling tussen WMS- en APS-systeem binnen magazijnen
Niet alleen de koppeling van het WMS met een ERP systeem behoort tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan een maatwerk koppeling tussen een warehouse management- en APS-systeem. APS staat hierbij voor Advanced Planning and Scheduling. Het APS-systeem helpt bedrijven de meest optimale route te bepalen voor het verzamelen van de producten binnen een order. Het maakt efficiënter werken makkelijker en versnelt de orderpicking.
Realisatie van een WMS- en TMS-systeem
Een derde voorbeeld van een potentieel interessante maatwerk koppeling is die tussen een WMS- en TMS-systeem. TMS is een afkorting voor Transport Management Systeem. Het TMS-systeem wordt door bedrijven gebruikt voor het inplannen van ritten, bijvoorbeeld op basis van de beschikbaarheid van vrachtwagens, de nog beschikbare ruimte binnen deze trucks en het gewicht van pakketten. Door dit geautomatiseerd te laten bepalen, is de planner niet langer nodig. Het uitvoeren van dergelijke berekeningen wordt gedaan op basis van de informatie uit het warehouse management systeem.
Software voor laptops, tablets en mobiele apparaten
Bij de implementatie van een WMS binnen je magazijn kijk je naar verschillende factoren. Niet alleen naar de functionaliteit van zo’n systeem, maar bijvoorbeeld ook naar het beoogde gebruik hiervan. Gebruik je de software straks voornamelijk op een laptop of vaste desktop? Combineer je het met een applicatie voor het gebruik op een mobiele telefoon of tablet? Enzovoorts.
Dat laatste kan heel interessant zijn, denk bijvoorbeeld aan een Batchpicker die je gebruikt op een tablet. Het helpt je het proces rond de orderpicking in je magazijn te versnellen. Zeker in combinatie met het eerder genoemde APS-systeem.
Profiteer zelf van de mogelijkheden van een WMS
Ben je benieuwd wat het implementeren van een warehouse management systeem voor jouw organisatie kan betekenen? Zoek je specifiek naar oplossingen om processen rond het magazijnbeheer te versnellen en de foutmarge in deze stap van de supply chain van producten te verlagen? Ik ga graag met je om tafel, om te kijken hoe we jouw magazijn een stap vooruit kunnen helpen middels de automatisering van processen en het inzetten van slimme software. De koffie staat al warm.