SaaS verdienmodellen: 3 tips voor nieuwe SaaS applicaties

Software as a Service, kortweg SaaS, heeft de toekomst. De tijd dat software standaard lokaal geïnstalleerd wordt is voorbij. Applicaties worden online gebruikt, waarbij een gebruiker aan een apparaat met browser voldoende heeft. Het maakt hierbij niet meer uit of het om een computer van duizenden euro’s gaat, of een tablet van nog geen honderd euro. De snelheid is niet meer afhankelijk van de hardware van jouw device. De software kan je tevens tegen een beperkte vergoeding per maand gebruiken. Dit maakt SaaS zo interessant. Voor ondernemers en bedrijven liggen er dus tal van kansen om omzet te genereren met een SaaS applicatie. Welke SaaS verdienmodellen bestaan er? Hoe vind je een verdienmodel dat goed aansluit op jouw organisatie? Op deze pagina geven we je het antwoord op deze vragen. 

Korte terugblik op oude licentiemodellen 
Lokaal geïnstalleerde software wordt veelal gecombineerd met een losse licentie, dat is al jaren zo. Tegen een vaste prijs kan een programma in de meeste gevallen onbeperkt gebruikt worden op één computer. Schaf nog een licentie aan, om het programma ook op andere apparaten te kunnen gebruiken. Bij deze software gaat het over het algemeen om een licentie voor het product. Het leveren van een service of dienst rond zo’n product is niet altijd gebruikelijk. Zeker wanneer het om software van grote, internationale bedrijven gaat. Bij deze service kun je denken aan het toevoegen van maatwerk functionaliteit, het bieden van advies over de toepassing van een programma binnen de organisatie, enzovoorts. 

3 SaaS verdienmodellen tips

Met de introductie van SaaS applicaties is het verdienmodel van software gewijzigd. Niet langer wordt slechts verdient aan het uitgeven van licenties. Ook liggen er kansen op het gebied van dienstverlening en service. We geven drie tips:

1. Richt je verdienmodel in op basis van licenties 

In basis verschilt het SaaS verdienmodel gebaseerd op een licentiestructuur niet heel veel van klassieke software. Een gebruiker schaft een licentie aan, om de applicatie te kunnen gebruiken. Waar je als afnemer bij lokaal geïnstalleerde software vaak slechts één of hooguit twee smaken hebt, is het bij SaaS verdienmodellen makkelijker om te diversifiëren. Het bieden van mogelijkheden tot het op- en afschalen als consument is een goede optie. Dat op- en afschalen zit enerzijds in het aantal gebruikers en anderzijds in de geboden functionaliteit. 

Afhankelijk van de licentie die een gebruiker neemt (bijv. start, professional of expert) worden er extra functionaliteiten beschikbaar gemaakt binnen de SaaS applicatie. Voor de klant biedt dit het voordeel dat deze alleen betaalt voor functionaliteit welke ook daadwerkelijk nodig zijn. Aan de andere kant profiteer je als aanbieder van de mogelijkheid om eenvoudig te upsellen. Mogelijk bevalt het pakket een consument goed en wil deze een jaar later een duurdere licentie afnemen. Dit geldt ook voor gebruikers die beginnen bij een gratis licentie (trial), waardoor zij geprikkeld worden.

2. Implementeer een aanvullend dienstenmodel

Het punt waarop SaaS applicaties doorgaans verschillen van lokaal geïnstalleerde software zit in het feit, dat SaaS verdienmodellen vaak een combinatie zijn van een licentie- en dienstenmodel. Als verkopende partij heb je de mogelijkheid om een basisproduct te combineren met verschillende aanvullende diensten. Denk bijvoorbeeld aan advies over de toepassing van een applicatie binnen organisaties, of denk aan de mogelijkheid om een gebruiker tegen betaling voorrang te geven bij vragen via een ticketsysteem. 

Naast advies over de toepassing van een product kan ook hulp bij de implementatie hiervan binnen een organisatie wenselijk zijn. Een vierde voorbeeld van een dienst die je naast de licentie op het product verkoopt is het bieden van een dagelijkse back-up van data binnen de applicatie. Dit soort opties zijn vele malen makkelijker aan te bieden op een webapplicatie, omdat deze voor alle gebruikers tegelijkertijd geüpdatet kunnen worden, in plaats van per gebruiker bij lokale installaties.

3. Maak gebruik van staffelkorting

Kenmerkend voor SaaS verdienmodellen is het feit, dat deze vaak zijn ingericht op het bieden van staffels. Waar een losse licentie relatief duur is, wordt een applicatie prijstechnisch al snel aantrekkelijk bij een groot aantal afnemers. Des te meer licenties een gebruiker afneemt, des te goedkoper wordt de applicaties ook per gebruiker. Zeker voor grote bedrijven zijn deze staffels interessant. Andersom ben je als verkopende partij voornamelijk op zoek naar grote afnemers. Dit vermindert immers de druk op de klantenservice van de organisatie. 

Scrumble helpt je bij het uitwerken van een verdienmodel 
Ben je voornemens om een SaaS applicatie te introduceren? Wil je een bestaande, lokaal geïnstalleerde tool omzetten naar een SaaS applicatie? Heb je een compleet nieuw idee voor een platform of app? Wij helpen jou graag in de realisatie hiervan. Samen met jou bekijken we welke mogelijkheden je hebt om te profiteren van de kansen die SaaS te bieden heeft. 
 
Laten we aan de slag gaan met het uitwerken van het concept en het definiëren van diensten, die passen bij het eerder genoemde dienstenmodel rond SaaS applicaties. Welke dienst voegt waarde toe voor de klant en biedt jou de mogelijkheid om meer omzet te generen met een applicatie? De koffie staat bij ons voor je klaar! 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345