Wat kost maatwerk software?

De kosten om een maatwerk applicatie te ontwikkelen variëren enorm. Een kleine software applicatie kost al snel een paar duizend euro. Gemiddeld liggen de kosten van een maatwerk app tussen de 10.000 en 50.000 euro, maar er zijn ook genoeg applicaties waarvan de investering meer dan 100.000 euro is. Het aantal functionaliteiten (pushnotificaties, in-app aankopen, personalisatie, locatiebepaling, authenticatie) en de complexiteit daarvan hebben grote invloed op de uiteindelijke kosten. Zo verschilt het nogal of je data beschikbaar stelt om bijvoorbeeld jouw omzet op een bepaald moment weer te geven óf dat je realtime alle transacties van verschillende gebruikers wilt zien, waarbij tevens een computer leert van jouw transacties en deze opdeelt in categorieën. Dit laatste maakt dezelfde functionaliteit ineens een stuk complexer. Daarom is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je wil en voor welk doel je de applicatie laat bouwen. 

Invloed van kwaliteitseisen op de prijs 

Functional requirements geven aan wat het systeem voor de gebruiker moet doen. Het gaat direct om het bereiken van het doel van de opdrachtgever. Non-functional requirements zijn kwalitatieve eisen die ook aan het systeem worden gesteld, maar die niet direct bijdragen aan het bereiken van het doel. Het gaat om de randvoorwaarden die goed ingevuld moeten worden omdat een gebruiker anders weinig heeft aan het resultaat van de software. Denk bijvoorbeeld aan gebruiksgemak (usability), veiligheid, robuustheid en snelheid van de applicatie. Hoe hoger de eisen, des te complexer de applicatie.

Een applicatie is nooit een doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken

Een applicatie wordt in de meeste gevallen gebouwd om bedrijfsprocessen efficiënter (sneller en eenvoudiger) te laten verlopen. Onderzoek dus eerst waar jij het snelst, de meeste winst kunt behalen. Kijk naar jouw (terug)verdienmodel of de kostenbesparing die je wilt realiseren (viability). Ook is het essentieel om te weten of er vraag is naar jouw app (desirability). Als je weet wat jij en jouw (eind)gebruikers willen en welk budget je beschikbaar hebt, kun je samen met een software ontwikkelaar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een app gaan bekijken (feasibility).

Het probleem bepaalt de oplossing

Eén van de eerste vragen van een developer zal zijn: wat is het doel van de applicatie? Wat is het probleem dat de gebruikers ervaren? Wie zijn überhaupt de gebruikers? Afhankelijk van het antwoord kan de uiteindelijke applicatie verschillende vormen aannemen. Bijvoorbeeld een mobiele applicatie, een webapplicatie of een hybride applicatie. Daarna komen vragen die specifiek ingaan op de benodigde functionaliteiten van de applicatie, zoals: heeft het platform verschillende gebruiker rollen? Hebben de gebruikers een eigen profiel? In hoeverre wil de je applicatie kunnen beheren? Het ligt voor hand dat hoe complexer de oplossing is, des te duurder de ontwikkeling ervan gaat zijn.

Standaard vs. maatwerk

Standaard software is relatief goedkoop omdat het slechts één keer ontwikkeld wordt voor een grote groep gebruikers. Het wordt door veel gebruikers getest, waardoor kinderziektes snel bekend zijn en verholpen kunnen worden. De implementatie van de software is doorgaans sneller dan die van maatwerk software. Daarnaast kun je via standaard software op een relatief eenvoudige manier gebruik maken van de ‘best practices’ omtrent het automatiseren van standaard bedrijfsprocessen.

Maatwerk software daarentegen wordt specifiek voor jouw bedrijf en processen op maat gemaakt. Het sluit naadloos aan bij jouw wensen. Je krijgt geen overbodige zaken in je applicatie die haar onoverzichtelijk maken; alleen de functionaliteiten die je ook echt gebruikt, worden erin opgenomen. Op maat gemaakte software kan daardoor eenvoudiger met de organisatie meegroeien. Een ander voordeel is dat je een eigen verdienmodel aan jouw applicatie kan hangen, waardoor jouw klanten of conculega’s gebruik mogen maken van (een deel van) de functionaliteiten.

Standaard Maatwerk
Relatief goedkoop De functionaliteiten zijn afgestemd op jouw wensen
Producten zijn vaak goed doorontwikkeld De applicatie kan meegroeien met jouw organisatie
Er worden regelmatig updates uitgevoerd waar je niet per se meer voor betaalt.  De software is veel overzichtelijker en kent meer gebruiksgemak doordat je geen overbodige functies hebt
Je kunt snel en eenvoudig gebruik maken van standaard software. Problemen zijn vaak al opgelost Je kunt er een eigen verdienmodel aan hangen

Hoeveel tijd kost het ontwikkelen van een maatwerk applicatie?

Net als de kosten varieert de tijd die een software ontwikkelaar nodig heeft om een maatwerk applicatie te bouwen enorm. Het ligt er ook aan met hoeveel mensen je er tegelijk aan kunt werken. Voor grotere, complexe applicaties heb je misschien wel twee frontend én twee backend developers nodig. Als het gehele team op volle capaciteit kan doorstomen, dan begrijp je dat het sneller gaat dan wanneer je slechts met twee developers een beperkt aantal uren per maand aan een project werkt. Het hangt ook af van hoe de opdrachtgever de kosten wil verdelen. Gemiddeld hebben we 2 maanden nodig voor een minimum viable product. Naast het ontwikkelen wil je natuurlijk ook valideren, ofwel testen of hetgeen je gemaakt hebt aansluit bij de behoefte van de gebruiker. Dan ben je al snel langer bezig. Dus houd zeker rekening met een bouwtijd van 2 tot 6 maanden, afhankelijk van de grootte van de applicatie.

Wil je meer weten over een maatwerk applicatie?

Bij Scrumble bouwen we online platformen, portalen, mobile apps en specifieke tools. Wij ontwerpen en ontwikkelen van eerste idee tot een professioneel online product. We denken mee met onze klanten en vertalen dit in gebruiksklare oplossingen. Onze frontend en backend developers ontwikkelen software die schaalbaar is en betrouwbaar werkt. Wil jij weten of wij een maatwerk applicatie voor jou kunnen ontwikkelen en wat het kost? We drinken graag een bak koffie met je.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is fulfilment software?

Fulfilment software optimaliseert het volledige logistieke proces, van voorraadbeheer tot levering. Het verhoogt efficiëntie en klanttevredenheid door processen te automatiseren en systemen te koppelen.

12345