De rol van data in de maakindustrie: inzichten uit warehouse management

Datagedreven werken is dé trend van dit moment. Veel medewerkers doen dit al, vaak zonder zich er bewust van te zijn. Het geeft aan dat de transitie naar een datagedreven organisatie veel meer vergt dan slechts de implementatie van software om data te kunnen verzamelen en te analyseren. Het is een heuse cultuurverandering binnen bedrijven.

Ook in de maakindustrie wordt steeds vaker datagedreven gewerkt, om meer grip te krijgen op interne processen en daarmee consumenten van een optimale service te voorzien. Welke inzichten uit eerdere trajecten kunnen we meenemen in het ondersteunen van organisaties binnen de maakindustrie, die datagedreven werken hoog op de agenda hebben staan? Tijd om er nader op in te zoomen.

Snelle introductie van nieuwe technologieën

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op de laatste jaren, veelal samengevat tot Industry 4.0. Het is een nieuwe industriële revolutie, waarbij Artificial Intelligence (AI), slimme oplossingen op het gebied van Internet of Things en bijvoorbeeld machine learning de maakindustrie sterk hebben veranderd. Deze technologieën dragen sterk bij aan het creëren van data, het verzamelen van data en vervolgens de benodigde data analyse om datagedreven werken te faciliteren. Binnen een datagedreven organisatie worden beslissingen genomen op basis van inzichten uit deze analyses.

Het steeds slimmer worden van computers en machines maakt dat medewerkers nog beter ondersteund kunnen worden. Industry 4.0 gaat niet om het vervangen van mensen voor computers, maar juist om het zo goed mogelijk ondersteunen van mensen om hen efficiënter te laten werken met een kleiner risico op fouten.

Slimme voorspellingen op basis van data

Binnen een datagedreven organisatie kunnen voorspellingen over bijvoorbeeld de key performance indicators (KPI’s) van een organisatie worden gedaan op basis van data. Wat zijn de verwachtingen voor de omzet komend kwartaal? Welke producten zullen de komende maanden het meest verkocht worden? Enzovoorts. Denk ook aan het analyseren van de supply chain, de interne inkoopprocessen en de productielijn als geheel.

Voorspellingen over onderhoud aan machines

Ook op het gebied van machinebouw en engineering heeft een datagedreven aanpak veel potentie. Een datagedreven organisatie kan op basis van de beschikbare data voorspellen wanneer er onderhoud aan machines moet worden uitgevoerd. Door dit zo slim en efficiënt mogelijk in te plannen op basis van een data analyse kan voorkomen worden dat het productieproces enige tijd stil komt te liggen als gevolg van een defect.

Voorraden bijwerken op basis van data analyses

Een ander onderdeel van een datagedreven organisatie in de maakindustrie is het gebruik van data analyses om tijdig nieuwe producten te produceren. Het kan hierbij gaan om een analyse van de markt, maar bijvoorbeeld ook om die van de actuele vraag vanuit de consument. Door een data analist te laten voorspellen welke producten de komende maanden populair zullen zijn, kan tijdig begonnen worden met het aanvullen van de voorraden.

Optimalisatievraagstukken in de maakindustrie

Ook optimalisatievraagstukken in de maakindustrie behoren tot de grootste uitdagingen van dit moment. Binnen een datagedreven organisatie hoeven bijvoorbeeld orderpickers hun routes niet langer zelf hoeven te bedenken; zij worden geleid door de optimale route die het systeem voor hen heeft uitgedacht op basis van de beschikbare data.

Een ander vraagstuk op het gebied van orderpicking is het minimaliseren van de foutratio. Nog altijd worden er veel fouten gemaakt bij het samenstellen van orders, voordat deze richting de consument gestuurd worden. Het kost onnodig veel manuren om deze fouten te herstellen. Slimme oplossingen dragen bij aan het terugdringen van deze foutratio.

Procesoptimalisatie in een data gedreven organisatie

Laat data analisten naar de gemiddelde tijd per order kijken, van het moment dat deze binnenkomt tot de verzending ervan, om te zoeken naar kansen die helpen deze processen te verbeteren. Waar kan software van toegevoegde waarde zijn ten opzichte van het huidige menselijke handelen? Het is een vorm van business intelligence die ook breder in de supply chain of organisatie kan worden toegepast.

Verschillende tools helpen de ruwe data uit systemen hierbij om te zetten naar bruikbare inzichten, waarbij de data analist vaak een cruciale rol speelt voor het vervolg. Feitelijk draagt business intelligence bij aan het verwerken van ruwe data tot concrete informatie, om daar kennis uit te halen en vervolgens acties te ondernemen. Het is het pad van datamanagement, naar informatiemanagement naar kennismanagement.

Slimme technologie voor datagedreven werken

Datagedreven werken biedt tal van mogelijkheden voor de maakindustrie. Belangrijk hierbij is het implementeren van de juiste tools, om de datagedreven organisatie te faciliteren in haar wens om steeds meer datagedreven beslissingen te nemen. Wij hebben voor verschillende opdrachtgevers gewerkt aan concrete software die hen hierin ondersteunt.

Batchpicker tool voor orderpickers

Neem bijvoorbeeld onze Batchpicker tool. Met deze software, een React Native app voor tablets, is het voor orderpickers mogelijk de optimale route door het magazijn te volgen. Het bespaart hen veel tijd. Daarbij laat deze tool een product eerst scannen, voordat deze aan een krat horend bij een losse bestelling wordt toegevoegd. De data die hiermee gecreëerd wordt kan worden uitgelezen door een centraal dashboard, wat inzicht geeft in de foutmarge, het aantal orders dat is afgewikkeld op dagelijkse basis, enzovoorts.

Integratie tussen verschillende systemen

Het is voor een organisatie interessant om zo’n Batckpicker tool te koppelen met het systeem achter een webshop. Op het moment dat er fysieke producten uit de schappen worden gepakt voor de uitlevering van een bestelling, zou de voorraad geautomatiseerd moeten worden bijgewerkt. Het is de manier waarop voorkomen wordt dat consumenten een product bestellen, wat niet voorradig blijkt te zijn.

Koppel de Batckpicker niet alleen met de op de website getoonde voorraad, maar ook met het algemene systeem wat gebruikt wordt voor het voorraadbeheer. Het faciliteert datagedreven werken: op het moment dat de voorraad op begint te raken, kunnen er nieuwe producten geproduceerd of besteld worden.

Automatiseren bestellingen bij leveranciers

Datagedreven werken kan betekenen dat medewerkers op basis van de actuele voorraad zelf een bestelling bij de levering plaatsen. Nog prettiger is het om dit te automatiseren, waarbij vanuit het voorraadbeheer automatisch een bestelling wordt verzonden naar de leverancier van deze fysieke producten.

Zelf aan de slag met datagedreven werken

Wil je zelf een volgende stap zetten in het datagedreven werken? Benieuwd wat de toegevoegde waarde is van business intelligence voor jouw organisatie? Jouw management voortaan beslissingen laten nemen op basis van data? Ik vertel je graag meer over hetgeen dat daarvoor nodig is. Iedere organisatie verzamelt data, waaruit nieuwe inzichten kunnen worden gehaald om efficiënter te werken.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345