Misschien borrelt er een nieuw idee in je hoofd voor een web- of mobiele applicatie. Maar je weet niet zeker of de doelgroep net zo enthousiast zal zijn als jij. Voorzie je wel in een behoefte? Gaat het werken? Kan het wel gemaakt worden? Sommige projecten kosten veel tijd en geld. Je wilt natuurlijk, vóórdat je aan de ontwikkeling van de applicatie begint, weten of de investering zichzelf gaat terugverdienen. Veel bedrijven zetten hun idee in de koelkast of erger nog, gooien het in de prullenbak, vanwege te weinig ‘zekerheid van slagen’. Een prototype is een handig hulpmiddel om de haalbaarheid van je idee te onderzoeken en op welke punten je jouw idee nog kan verbeteren. Een prototype kan veel onzekerheden wegnemen.
Interactief software prototype
Een architect maakt vaak eerst een maquette, Tesla staat bekend om haar kleimodellen en productontwikkelaars maken een schaalmodel met een 3D-printer. Er wordt in veel beroepsgroepen gebruik gemaakt van prototyping. Ook voor het ontwikkelen van een website of mobiele app kun je een prototype, ook wel mockup genoemd, maken. Dit is een visuele weergave van de app, die ook interactief gemaakt kan worden. Een vormgever maakt een ontwerp van bijvoorbeeld een aantal pagina’s (vaak de core) van jouw website. In werkelijkheid bestaat het prototype dus slechts uit een grafisch design, zonder code. Buttons worden klikbaar gemaakt, zodat je naar de volgende pagina binnen de app of op de website wordt geleid. De app lijkt functioneel te zijn, maar er zit nog geen achterkant achter.
Voordelen software prototype
1. Een prototype is snel gebouwd
Binnen een dag tot enkele weken kun je een prototype maken, bijvoorbeeld via een Design Sprint, terwijl het bouwen van de uiteindelijke applicatie vaak een aantal weken tot maanden duurt. Dit komt omdat je nog geen complexe logica inbouwt, maar alleen de voorkant laat zien van hoe de app eruit zou kunnen komen te zien.
2. Web- of mobiele applicatie aanpassen in vroeg stadium
Je maakt de app visueel voor de klant. Het overzicht van functionaliteiten uit de offerte, wordt ineens zichtbaar. Soms blijkt de realiteit toch anders dan verwacht. De klant kan in deze fase eenvoudig feedback geven of zelfs het prototype voorleggen aan potentiële gebruikers en hun feedback vragen. Wat vinden ze goed? Wat zouden ze anders willen? Klikken ze eenvoudig door het prototype heen of hebben ze nog verbeterpunten voor het gebruikersgemak? In een prototype kun je immers nog alles aanpassen. Zo kom je steeds dichter bij het uiteindelijke gewenste resultaat.
3. Haalbaarheid van je applicatie testen
Hoe enthousiast zijn de gebruikers? Gaan ze de applicatie straks gebruiken? En zo ja, met welke frequentie? En wat willen ze ervoor betalen? Met een prototype kun je eenvoudig de haalbaarheid van je product testen. Je wilt immers wel je investering terugverdienen.
4. Lagere ontwikkelkosten
Door bovenstaande stappen te doorlopen met een prototype, voorkom je dure aanpassingen aan het eindproduct. Je kunt meerdere prototypes maken óf een prototype aanpassen aan de hand van de verkregen feedback. Hoe vroeger in het proces je feedback verzameld, des te beter. Je kunt hiermee de ontwikkelkosten vaak aanzienlijk verlagen.
5. Beter resultaat
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De klant kan zich een veel betere voorstelling maken van het eindproduct met behulp van een mockup of prototype. De functionaliteiten worden zichtbaar, onduidelijkheden en foutjes komen naar voren en je kunt vroeg in het proces aanpassingen doen. Via prototyping krijg je een beter eindresultaat.
6. Meer inzicht
Prototypes zijn razend populair onder startups, innovators en teams die ‘agile werken’. Het biedt je de gelegenheid om een idee tastbaar te maken, een oplossing helder weer te geven en (de meest riskante) aannames in een vroeg stadium te testen. Het leidt vroeg in het proces al tot meer inzicht en goede discussies met de klant.
Heb jij een idee voor een web- of mobiele applicatie? Maar heb je ook nog veel vragen? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van prototyping.