Wat is fulfilment software?

Met een groeiend aantal ondernemers dat zich richt op e-commerce, is ook de vraag naar partijen die fulfilment services aanbieden toegenomen. Het is voor deze ondernemers fijn om de verwerking van orders in hun webshop over te kunnen laten aan een betrouwbaar logistiek partner als jij. Fulfilment betekent feitelijk het uit handen nemen van het volledige proces van de afhandeling van orders, van het orderpicken in het magazijn tot het afleveren van het pakket bij de consument thuis.

Als logistiek dienstverlener wil je dat de bestellingen bij opdrachtgevers snel en zonder fouten worden afgewikkeld. Het gebruik van fulfilment software helpt je hierbij. Wat verstaat men onder fulfilment software? Op welke manier ondersteunt deze software de logistieke processen binnen je organisatie? In dit artikel lees je hier meer over.

Beheer bedrijfsprocessen vanuit één centraal platform

Zeker wanneer je de (e-)fulfilment van verschillende partijen op je neemt, kan het uitdagend zijn om het overzicht te bewaren. Wat is de actuele voorraad van een product van bedrijf X? Welke bestellingen van bedrijf Y moeten nog worden verwerkt? Het gebruik van fulfilment software maakt dit mogelijk; je beheert alle bedrijfsprocessen vanuit een centraal platform.

Dit platform laat je zien wat de voorraad van producten is, welke status de bestellingen van klanten bij opdrachtgevers hebben, wat de binnenkomende retourzendingen van consumenten zijn, enzovoorts.

Ondersteunen van het logistieke proces

Met fulfilment software wordt het volledige logistieke proces van een organisatie ondersteund. Van de inslag, waarbij goederen van leveranciers gecontroleerd en op de juiste plek in het magazijn worden gelegd, tot het voorraadbeheer, de orderpicking en het inpakken van bestellingen. Deze bestellingen worden vervolgens door de eigen organisatie of een logistieke partner bij de consument bezorgd.

Voordelen van fulfilment software

Door het gehele proces in een centraal systeem te vangen, behoud je het overzicht. Hiermee profiteer je van verschillende voordelen. Denk aan het feit dat de kans op fouten bij de levering van bestellingen afneemt met fulfilment software. Daar komt bij dat het de efficiëntie van het logistieke proces verbetert; er wordt geen onnodige vertraging opgelopen bij het doorlopen van de verschillende stappen in dit proces. Met fulfilment software heb je altijd realtime data bij de hand.

Door bestellingen van consumenten snel, efficiënt en correct te verwerken, groeit de klanttevredenheid en daarmee het vertrouwen van opdrachtgevers in jouw organisatie.

Bestaande en maatwerk fulfilment software

Wanneer je voor het gebruik van fulfilment software kiest, heb je de keuze uit verschillende opties. Je kunt een bestaand pakket aan je IT-landschap toevoegen. Het nadeel van bestaande fulfilment software is vaak dat deze software veel meer functies biedt dan jouw organisatie nodig heeft, of juist cruciale elementen mist.

Voordelen van maatwerk software

Door voor een maatwerk fulfilment oplossing te kiezen, kun je deze tool naadloos laten aansluiten bij de behoeften van jouw medewerkers. Je hebt precies de functies tot je beschikking die jouw interne processen ondersteunen. Daarbij wordt je organisatie eigenaar van de software; je betaalt geen dure licenties. Het is om deze reden dat maatwerk software lang niet altijd duurder hoeft te zijn dan een bestaand pakket in de markt.

Een ander belangrijk voordeel van een maatwerk oplossing is de mogelijkheid om de software aan te laten passen op basis van jouw wensen. Bij een bestaand pakket worden de gewenste aanpassingen veelal aan de backlog van een leverancier toegevoegd, waarbij het maanden tot zelfs jaren kan duren voordat deze beschikbaar zijn. Daar waar de gewenste functionaliteit voor jouw organisatie mogelijk een heel belangrijk onderdeel van de software is.

Koppeling met andere systemen

Niet alleen de functionaliteit van deze software kan op maat worden samengesteld, passend bij jouw processen. Denk ook aan de mogelijkheid om de tool te koppelen aan andere systemen binnen je IT-landschap. Koppel de software, waarvan het voorraadbeheer onderdeel kan zijn, aan een webshop. Op het moment dat er een bestelling geplaatst wordt in de webshop, zorgt deze koppeling er automatisch voor dat de voorraden in het systeem up-to-date zijn.

Een andere interessante koppeling is die tussen de software en het portaal van een logistieke partner. Zodra je start met het verwerken van een order, zorgt deze koppeling voor het aanmaken van een verzendlabel bij de logistiek partner.

Fulfilment software laten ontwikkelen

Op zoek naar de meerwaarde van software voor de (e-)fulfilment services die jouw organisatie klanten levert? Neem eens contact op, zodat we samen kunnen inventariseren welke wensen jouw organisatie heeft. Wat zijn daarbij de processen die je zou kunnen automatiseren middels zo’n digitale (e-)fulfilment oplossing? Aan de hand van casussen van onze klanten kunnen we je de toegevoegde waarde van deze tools voor jouw orderafhandeling laten zien.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is fulfilment software?

Fulfilment software optimaliseert het volledige logistieke proces, van voorraadbeheer tot levering. Het verhoogt efficiëntie en klanttevredenheid door processen te automatiseren en systemen te koppelen.

12345