Wat is een hackathon?

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen, hackathons. Ben jij er al bekend mee? Wikipedia omschrijft een hackathon als een evenement, waarin teams gedurende een vaste periode non-stop aan de slag gaan met het creëren van oplossingen voor specifieke casussen. Vaak gaat het hierbij om het samenwerken in multidisciplinaire teams, soms uitsluitend met mensen van binnen organisatie en in andere gevallen met mensen van verschillende organisaties. Deze manier van samenwerken levert nieuwe inzichten op, die helpen tot efficiënte en praktisch toepasbare oplossingen te komen. In dit artikel vertel ik je meer over hackathons en de voordelen die het jouw organisatie op kan leveren. 

Hackathons niet langer alleen interessant voor IT’ers 

Om nog iets dieper in te zoomen op het fenomeen hackathon; voorheen werd een hackathon vaak georganiseerd voor en door IT’ers. Op basis van een vaste casus probeerden zij binnen 24 of 48 uur met een geschikte, technische software oplossing te komen. De eerste hackathon werd al in 1999 georganiseerd, destijds in de Verenigde Staten. Het ging om de JavaOne Conference, waarbij het doel was om een Palm V met andere gebruikers van een Palm-apparaat te laten praten. Tegenwoordig heel normaal, maar destijds was dat zeker niet het geval. 

Inmiddels is een hackathon al lang geen evenement meer voor uitsluitend IT’ers. Ook buiten de IT om proberen organisaties hackathons te gebruiken om tot creatieve oplossingen te komen. Bekende partijen die regelmatig hackathons organiseren voor zowel interne collega’s als externe geïnteresseerden zijn onder meer Google, KPN en ING. Het kan erg leuk zijn om zelf eens deel te nemen aan een hackathon. Het geeft je een goed beeld van hetgeen dit jouw organisatie kan bieden. 

Stel het doel vast voor een hackathon 

Om de hackathon tot een succes te maken, is het belangrijk te starten met het formuleren van een helder doel. Wil je uiteindelijk tot een oplossing komen, die je direct in de praktijk toe kunt passen? Zoek je wellicht naar nieuwe collega’s, waarbij het belangrijk is dat zij op creatieve wijze kunnen nadenken over casuïstiek? In het eerste geval definieer je vooraf wat het probleem is. De combinatie van een heldere probleemstelling met een bijpassende casus helpt je tot oplossingen te komen waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt.

Het vaststellen van een doel voor een hackathon gaat gepaard met het bepalen van de doelgroep hiervan. Vaak zijn hackathons met multidisciplinaire teams en deelnemers van verschillende organisaties, zowel publiek als commercieel, het meest effectief. Immers, deelnemers van verschillende partijen nemen ieder hun eigen kennis, manier van werken en inzichten uit eerdere projecten mee. Deze mix helpt tot nieuwe oplossingen te komen, waarbij interne collega’s buiten hun vaste manier van werken durven te kijken. 
 

Hackathons leveren niet altijd oplossingen

 Een hackathon levert niet altijd een geschikte, in de praktijk toepasbare oplossing op. Houd in je achterhoofd, dat een hackathon in zo’n geval niet direct mislukt is. De manier van werken bij een hackathon kan interne medewerkers nieuwe inzichten hebben gegeven. Evenals dat een hackathon hen energie geeft om problemen op een later moment alsnog intern op te pakken; de hackathon heeft hen wellicht al ingangen naar oplossingen gegeven. Het gaat hierbij veel meer om het proces, dan om het uiteindelijke resultaat van een hackathon. 
 

Design thinking, prototyping en hackathons

Termen als design thinking, prototyping en hackathons liggen qua betekenis en toepasbaarheid dicht bij elkaar in de buurt. Tijdens een hackathon probeer je zo snel mogelijk, out-of-the-box tot visualisaties van de eerste ideeën te komen. Er is vaak geen tijd om een uitgebreide documentatie te schrijven over deze plannen; er moet snel gebouwd gaan worden om binnen de gestelde tijd tot een eerste versie van een oplossing te komen. 

Hier zit een duidelijke link met prototyping, waarbij geprobeerd wordt snel tot een prototype van een mogelijke oplossing te komen. Het doel van een prototype is om een experimenteel eindproduct op te leveren, welke snel en goedkoop getest kan worden. Mocht het experiment bevallen, kan er worden doorontwikkeld op deze eerste prototype.  

Zelf aan de slag gaan met een hackathon

 Help je organisatie vooruit, door in te zetten op de organisatie van een hackathon. Er zijn verschillende partijen die je hierbij kunnen ondersteunen, wanneer je het lastig vindt om een startpunt te kiezen. Zoals reeds werd aangehaald, is het daarnaast interessant om zelf eens een bezoek te brengen aan een hackathon in de buurt. Het geeft je een beeld van de wijze waarop hierbij gewerkt wordt en de resultaten die het oplevert. 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

12345