UX design: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

UX design, een afkorting van User Experience design, heeft een grote impact op het succes van een applicatie of bijvoorbeeld website. Wat verstaat men onder het UX design van een applicatie? Om welke reden is het zo belangrijk, om hier voldoende aandacht aan te besteden bij het ontwikkelen van applicaties en websites? Scrumble neemt je mee in de wereld van het UX design.

Wat is UX design?

UX design, niet te verwarren met UI design, staat voor de gebruikerservaring die een applicatie of website biedt. Des te beter de gebruikerservaring, des te meer waarde zal een gebruiker doorgaans aan de applicatie hechten. Het meten van de gebruikerservaring van applicaties is niet eenvoudig, maar wordt vaak kort samengevat als: voldoet een applicatie aan hetgeen je ervan verwacht? Met andere woorden, zijn de verschillende functies makkelijk te vinden? Biedt een functie de functionaliteit die je ervan verwacht? Lukt het om vooraf gedefinieerde doelen te behalen met het gebruik van de applicatie? Enzovoorts. 
 
Het UX design kent twee kanten: die van de gebruiker en die van de aanbieder. Als aanbieder van een applicatie wil je een gebruiker een bepaalde route door de applicatie af laten leggen. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van add-ons op de basisfunctionaliteit van de applicatie, het aanzetten van de gebruiker tot het upgraden van diens pakket binnen een SaaS-oplossing, enzovoorts. Het UX design bepaalt hoe succesvol je hierin zal zijn. 
 

3 belangrijke aandachtspunten voor een goed UX design  

Op basis van de omschrijving van hetgeen men verstaat onder het UX design van een applicatie, wordt al enigszins duidelijk waarom het belangrijk is hier voldoende aandacht aan te besteden. We lichten de belangrijkste punten nader toe.  
 

1.  Verbeter de conversie binnen een applicatie of op je website 

Door een gebruiker over je website of binnen een applicatie te sturen, slaag je in het verbeteren van de conversie hiervan. Leid de bezoeker bijvoorbeeld naar de pagina met abonnementen en add-ons, naar een pagina waarop deze meer informatie vindt over de voordelen van zo’n specifieke extra functionaliteit, enzovoorts. Met de juiste call to actions op deze pagina’s zal de gebruiker sneller geneigd zijn dergelijke extra’s af te nemen, waarmee de conversie verbetert. 
 
Tip: verzamel data over de route die een bezoeker aflegt door een applicatie of over je website. Er zijn hier diverse tools voor, denk aan Google Analytics voor websites en Google Firebase voor mobiele apps. Op basis van deze data kun je zoeken naar specifieke kansen om het UX design van je website of applicatie te verbeteren. 
 

2. Laat gebruikers je applicatie aanbevelen aan anderen  

Een andere reden om voldoende aandacht te besteden aan het UX design, is de tevredenheid van de gebruiker. Een tevreden gebruiker zal de applicatie sneller aanraden bij collega’s, vrienden en familie, waarmee het aantal verkopen toeneemt. Daarbij zal een tevreden gebruiker de applicatie minder snel inruilen voor de applicatie van een concurrent. Belangrijk onderdeel van de tevredenheid van een gebruiker is de snelheid waarmee de applicatie laadt, de eenvoud bij het gebruik van de verschillende functies binnen de applicatie, enzovoorts. Het UX design heeft invloed op dergelijke factoren. 
 
 

3. Voorkom tijdverlies door onnodige vragen 

Wanneer voor een gebruiker niet direct duidelijk is hoe een applicatie werkt, zal een gebruiker zich al snel tot de helpdesk van je organisatie wenden. Zonde van de tijd! Door voldoende aandacht te besteden aan de user experience voorkom je een groot deel van deze vragen. Het bespaart tijd en daarmee kosten! Vragen zullen voortaan slechts nog gaan over specifieke functionaliteit en bijvoorbeeld over toekomstige nieuwe functies binnen de applicatie. 
 

Hulp bij optimalisatie van je UX design 

Als iets goed ontworpen is, valt het niet op hoe gemakkelijk het te gebruiken is. Andersom geldt hetzelfde. Als iets slecht ontworpen is, frustreer je daar enorm aan, en vormt dat voor veel gebruikers een reden om de applicatie niet meer te gebruiken.
 
Vind je het lastig om het UX design van je bestaande applicatie te verbeteren, of wens je hulp bij de ontwikkeling van het UX design voor een nieuwe applicatie of website? Neem eens contact met ons op. Onze specialisten hebben veel ervaring met het optimaliseren van een user experience design en helpen je graag. 

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Bedrijfstransformatie, Maatwerk software, Charterportaal

De kracht van test-driven development in maatwerk software

TDD, oftewel test-driven development, begint met tests vóór code, verifieert opdrachtgeversverwachtingen via unit tests om maatwerksoftware te optimaliseren; Scrumble demonstreert TDD's toepassing in custom softwareontwikkeling.

12345