Deze software trends zien we in 2022 binnen de logistieke sector

Vaak blijkt het lastig om software trends op voorhand te voorspellen. Immers, met software speelt men in op de voortdurende verandering van de wensen van een gebruiker. Iets wat sterk samenhangt met de ontwikkelingen en kansen binnen de logistieke sector of andere branches. Denk aan nieuwe behoeften op het gebied van fleet management, het online faciliteren van diverse processen in de transportketen en een trend van globalisering in plaats van het lokaal leveren van producten. Ondanks deze elkaar snel opvolgende ontwikkelingen zijn er een aantal software trends die niet uitsluitend voor de logistieke sector gelden, maar in een breder perspectief opvallen.

In dit artikel zet ik de belangrijke software trends voor je op een rijtje. Welke van deze trends pas jij al toe binnen je organisatie in de logistieke sector? In welke van deze ontwikkelingen zie jij toekomst?

Steeds vaker Low-Code en No-Code

Een van de software trends die dit jaar opvalt is het gebruik van Low Code en No-Code applicaties. Bij deze vorm van ontwikkelen maakt men gebruik van bestaande bouwblokken, die aan de hand van bestaande software aan elkaar worden geknoopt. Het combineren van bouwblokken, soms in combinatie met een stuk maatwerk, helpt organisaties tot nieuwe software te komen die hun processen ondersteunen of elementen uit zo’n proces automatiseren. Bouwblokken bieden het voordeel dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Het ontwikkelen van software gaat daardoor sneller, evenals dat er minder technische kennis benodigd is om tot oplossingen te komen.

Er zijn verschillende platforms die ontwikkelen op basis van Low Code en No-Code mogelijk maken. Laat je vooraf goed adviseren over de verschillen tussen deze platforms. Nadat je de eerste stukjes software op deze wijze ontwikkeld hebt, bestaat er wel een grote afhankelijkheid van zo’n platform. De software blijft er vaak draaien, wat als een nadeel kan worden gezien. Licentiekosten kunnen hoog uitvallen.

Cloud Computing wordt steeds belangrijker

Partijen binnen de logistieke sector kiezen er net als bedrijven in andere branches voor, om steeds meer software en data in de cloud te plaatsen. Het gebruik van on-premise draaiende programmatuur neemt af. De keuze voor een cloud-based omgeving biedt verschillende voordelen. Denk aan het feit, dat chauffeurs ongeacht hun locatie toegang hebben tot deze omgeving. Slechts een enigszins stabiele internetverbinding is vereist.

Daarnaast maakt de keuze voor een cloud-based omgeving het mogelijk om snel op- en af te schalen. Zet een aantal servers uit als de vraag vanuit afnemers daalt, of schakel een aantal virtuele servers in op het moment dat je de vraag ziet groeien. Op deze manier speel je niet alleen razendsnel in op trends binnen je organisatie, maar bespaar je ook op de kosten.

Impact van cyber security steeds groter

Digitalisering heeft organisaties tal van fraaie ontwikkelingen en vormen van innovatie geboden; processen verlopen door automatisering sneller en efficiënter. Daarbij kunnen afnemers binnen de logistieke sector nog beter bediend worden op basis van de vergaarde en geanalyseerde data. Tegelijkertijd heeft digitalisering een keerzijde; het risico op grootschalige cyber-aanvallen. De afgelopen jaren zijn meerdere organisaties er slachtoffer van geworden, met alle gevolgen van dien. Denk aan systemen die niet meer te gebruiken bleken, data die op straat kwam te liggen, enzovoorts.

Als organisatie mag je het belang van cyber security bij de ontwikkeling van een modern IT-landschap niet onderschatten. Houd hier zowel binnen applicaties rekening mee, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, als ook in communicatie tussen applicaties. Er wordt steeds meer gewerkt met API’s, wat ertoe leidt dat een steeds groter deel van het IT-landschap van organisaties met elkaar verbonden is. Het biedt voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee; een aanval op één van deze applicaties kan een aanval op het volledige IT-landschap betekenen. 

Organisaties zetten in op kunstmatige intelligentie (AI)

Een software trend die niet mag ontbreken in dit overzicht: de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Ook binnen de logistieke sector zet men in op kunstmatige intelligentie, om slimmer en efficiënter tot beslissingen te komen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee vormen van de toepassing van kunstmatige intelligentie. Zo wordt AI toegepast om bijvoorbeeld chauffeurs, maar ook planners te ondersteunen. Het analyseren van data helpt hen bijvoorbeeld de optimale route te bepalen.

Naast de toepassing van kunstmatige intelligentie voor het ondersteunen van processen, helpt het ook processen te automatiseren. De planner wordt steeds minder noodzakelijk; AI bepaalt welke chauffeur welke optimale route aflegt om producten op tijd bij afnemers af te kunnen leveren. Een andere vorm van automatisering is het gebruik van robots, bijvoorbeeld om orders uit de schappen te verzamelen. Iets wat interessant is voor partijen in fulfilment.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is fulfilment software?

Fulfilment software optimaliseert het volledige logistieke proces, van voorraadbeheer tot levering. Het verhoogt efficiëntie en klanttevredenheid door processen te automatiseren en systemen te koppelen.

12345