Slimme, maatwerk software voor de industrie

Smart Manufacturing is een term die steeds vaker gebruikt wordt in de maakindustrie. Bedrijven zoeken naar kansen om hun operationele efficiëntie te verbeteren, om zo de productiecapaciteit te verhogen of bijvoorbeeld de foutmarge in bedrijfsprocessen te verlagen. Een dergelijke verbeterslag bestaat uit verschillende stappen, beginnend bij het in kaart brengen van de volledige supply chain. Het optimaliseren van een operationeel proces heeft slechts nut, wanneer ook de processen daarvoor en erna efficiënt zijn ingericht.

Bij de toepassing van Smart Manufacturing wordt vaak gekozen voor het gebruik van maatwerk industriële software. Software development alleen is hierbij niet voldoende; zoek ook naar kansen die ontstaan als gevolg van het combineren van systemen. Op deze pagina lees je meer over de digitale transformatie waaraan steeds meer partijen in de industrie beginnen.

Ontwerpen, produceren en leveren

Partijen in de maakindustrie houden zich doorgaans niet uitsluitend bezig met de productie van goederen. Denk ook aan het ontwerpen van nieuwe producten, het verbeteren van een bestaand ontwerp, enzovoorts. Daarnaast nemen sommige partijen in de maakindustrie naast de productie en het ontwerp ook de levering van goederen op zich. Het maakt dat software voor de maakindustrie niet uitsluitend gericht is op het optimaliseren van productieprocessen; het ontwerp- en logistieke proces is minstens zo belangrijk.

Innovatieve oplossingen dragen bij aan realisatie wendbare organisatie

Doordat ook de industrie zich op hoge snelheid ontwikkelt, is het voor bedrijven in deze sector belangrijk om wendbaar te zijn. Denk aan de opkomst van internet of things, wat de afgelopen jaren veel gevraagd heeft van partijen in de industrie. Je wilt als organisatie niet alleen bestaande producten naar een hoger niveau brengen door bijvoorbeeld het ontwerp of de productie ervan te optimaliseren; je wilt wendbaar zijn om snel in te kunnen spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen. Het voorkomt het verlies van de huidige concurrentiepositie in de markt.

Optimalisatie noodzakelijk om duurzamer te werken

Naast wendbaarheid is ook duurzaamheid een belangrijk thema voor bedrijven in de industrie. Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame, maatschappelijk verantwoorde manier van produceren en leveren. Het optimaliseren van industriële processen draagt bij aan het verbeteren van de duurzaamheid in je manier van werken. Zo kan een optimalisatieslag leiden tot het reduceren van restafval.

Maatwerk software boven bestaande oplossingen

Koop je bestaande softwareoplossingen, dan voldoen deze vaak niet aan de wensen van medewerkers. De software bevat veel meer functies dan noodzakelijk is, functies sluiten niet aan op de behoeften die men heeft, het automatiseren van processen is met deze software slechts gedeeltelijk mogelijk, enzovoorts.

Het is voor veel partijen in de industrie de voornaamste reden om voor maatwerk software te kiezen. Ook omdat de integratie van maatwerk software met bestaande applicaties in het IT-landschap van de organisatie vaak makkelijker te realiseren is. Bestaande API-koppelingen volstaan lang niet altijd bij het creëren van deze verbindingen.

Nut en noodzaak van integreren oplossingen

De integratie van softwareoplossingen biedt verschillende voordelen. Zo leidt het tot een verbetering van de efficiëntie in de manier van werken; data hoeft niet langer middels losse Excel-sheets van de ene applicatie te worden overgebracht naar een ander systeem. Dat verbetert niet alleen de efficiëntie, maar maakt ook het beheren van data makkelijker. Je weet hiermee precies wat de Golden Record is. Immers, de data in applicaties is altijd real-time.

Door data geautomatiseerd vanuit het ene systeem naar het andere te laten stromen neemt het risico op fouten af. Het helpt de integriteit van data te verbeteren, wat weer bijdraagt aan de beslissingen die het management neemt op basis van inzichten uit deze data.

Transparantie richting afnemers

Afnemers stellen steeds hogere eisen aan de service die een producent biedt. Bij het bestellen van een product wil men voortdurend op de hoogte blijven van de voortgang van de levering daarvan. Het maakt dat het belang van transparantie en de beschikbaarheid van statusupdates toeneemt. Met slimme maatwerk software bied je afnemers de data die zij wensen, bijvoorbeeld middels een klantportaal.

Geautomatiseerd bijwerken van voorraden

Op het moment dat een consument een product besteld heeft, zorgt een koppeling tussen de voorraadapplicatie en het e-commerceplatform dat je gebruikt voor het automatisch updaten van de actuele voorraad. Het voorraadbeheer wordt hiermee aanzienlijk eenvoudiger; er is geen menselijk handelen meer nodig en de consument weet of een product op korte termijn geleverd kan worden.

Raakt de voorraad van een product op? In dat geval wil je dat de benodigdheden voor de productie daarvan automatisch worden besteld bij de leveranciers. Het opzetten van leveranciersportalen biedt er de oplossing voor; een leverancier haalt een nieuwe order rechtstreeks uit zo’n portaal.

Workflows binnen jouw organisatie verbeteren

Enthousiast over de kansen die Smart Manufacturing jouw organisatie biedt? Wil je meer weten hoe maatwerk software in de maakindustrie de automatisering van processen in de organisatie kan ondersteunen? Ik vertel je graag meer over de software die wij eerder ontwikkeld hebben voor andere partijen in de industrie. Kijk ook eens naar de cases op onze website, om daar alvast een beeld van te krijgen. Laten we er samen voor zorgen dat jouw organisatie met slimme software een concurrentievoordeel behaalt.

Meer weten? Vincent helpt je graag verder.

Meer lezen over digitalisering en software ontwikkeling?

Hier vind je de meest recente artikelen.

Wat is fulfilment software?

Fulfilment software optimaliseert het volledige logistieke proces, van voorraadbeheer tot levering. Het verhoogt efficiëntie en klanttevredenheid door processen te automatiseren en systemen te koppelen.

12345